Mandić i Knežević / - FB/PRINTSCREEN
25/07/2024 u 10:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mandić, Knežević i Bečić nepoželjni u Hrvatskoj

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske notom koja je upućena ambasadi Crne Gore u Zagrebu obavijestilo je danas Crnu Goru da je Republika Hrvatska proglasila Andriju Mandića predsjednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića poslanika u Skupštini Crne Gore i Aleksu Bečića potpredsjednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj. Odluka je donesena nakon što su zastupnici u crnogorskom parlamentu usvojili Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen.

Kako je navedeno, proglašeni su nepoželjnim zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe- javlja MVEP.

Skupština usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahauu i Mauthauzenu

- Republika Hrvatska proglasila je Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, zastupnika u Skupštini Crne Gore, te Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutarnje političke svrhe- saopštilo je Ministarstvo, piše Dnevnik.hr.

Spajić: Sve odluke, pa i one za Srebrenicu i Jasenovac, donosimo kao nezavisna zemlja

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih dužnosnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je sukladno deklariranom cilju članstva Crne Gore u Europskoj uniji.

image

Aleksa Bečić

foto: saša matić

Rezoluciju je podržala većina zastupnika "Pokreta Europa sad!" premijera Milojka Spajića, prosrpske desnice predsjednika parlamenta Andrije Mandića, umjereno prosrpske Socijalističke narodne stranke (SNP) i Demokrata Alekse Bečića.

Iz Ministarstva su nakon usvajanja poručili da je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Republike Hrvatske da ne politizira žrtve Jasenovca i da je donošenje rezolucije neprihvatljivo, neprimjereno i nepotrebno.

MVP: Rezolucija osuđuje zločine profašističkog režima, nema veze sa današnjom Hrvatskom

- Nesumnjivo je kako je motiv za njezino donošenje sadržan u činjenici da je u Opštinsoj skupštini Ujedinjenih naroda inicirana rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici- istakli su iz Ministarstva.

Ministarstvo napominje da su dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterijuma za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, skladno Pregovaračkom okviru Evropske unije za Crnu Goru.

Hrvatska: Postupak Crne Gore nije dobronamjeran, rezolucija nepotrebna

- Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrijednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu- zaključuje se.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 18:02