Ustavni odbor / - USTAVNI ODBOR
27/04/2023 u 13:02 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbor: Ustavni sud da odbije inicijative za ocjenu izmjena Zakona o predsjedniku

Poslanik Denokratskog fronta Dragan Bojović na sjednici Ustavnog odbora naveo je da je prema njima Zakon o predsjedniku ustavan

Ustavni odbor ocijenio je da nema osnova za prihvatanje inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku koju je podnio savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja u službi Predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić i nevladino udruženje Centar za demokratsku tranziciju. Odbor je na sjednici predložio Ustavnom sudu da odbije takve inicijative.

Ovaj predlog je usvojen jednoglasno.

Poslanik Denokratskog fronta Dragan Bojović na sjednici Ustavnog odbora naveo je da je prema njima Zakon o predsjedniku ustavan.

- Mnogo se govorilo o ovom zakonu. Naš stav je jasan, Zakon o predsjedniku nije neustavan. Ovaj zakon je donešen kao odgovor na neustavno ponašanje predsjednika Đukanovića. O tome se vrlo malo pričalo u javnosti, a više o ovom zakonu. Đukanović nije predložio mandatara iako je bio obavezan, time je blokirao rad jedne od grana vlasti. Ovo je dovelo do političke nestabilnosti i do određenog nefunkcionisanja na nivou izvršne vlasti. Đukanović se nije ponašao kao predsjednik svih građana, nego samo kao predsjednik partije - naglasio je Bojović.

Naveo je da je očigledno da Đukanović smatra da ukoliko on ne posjeduje apsolutnu moć da onda država ne treba da funkcioniše.

- Zamolio bih predsjednicu odbora da se naše mišljenje u toku dana dostavi Ustavnom sudu i da se ovaj sud što prije donese odluku o ovom pitanju. Od  Ustavnog suda očekujemo da krene da radi svoj posao. Potrebno je da se što prije oglasi Ustavni sud, a poštovaćemo odluke kakve god bile - istakao je on.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović naveo je da je predsjednik bio dužan da se ponaša prema Ustavu.

- Predsjeednik se ponaša i odlučuje partijski, prema partijskim interesima, a ovaj zakon je donešen kao odgovor na ponašanje predsjednika Crne Gore - naglasio je on.

Poslanica Demokratskog fronta Jovanka Bogavac ocijenila je da izmjene Zakona o predsjedniku nema ništa neustavno, kao i da je Zakon o predsjedniku bivša vlast usvajala kao da će vladati zauvijek i kao da se ništa neće promijeniti.

- U taj zakon nisu ugradili šta će se desiti ako predsjednik krši ustav, ako ne predloži mandatara, ako neće da potpiše zakon. Ova većina je društveno odgovorna i smatrala je da je potrebno da se prevaziće ta novonastala situacija. Mislim da je ovim izmjenama to postignuto - smatra ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 13:42