/ - Бранка Бошњак
02/12/2021 u 11:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Парламентарна већина поднијела иницијативу за истрагу о афери ‘‘Можур‘‘

Иницијативу су потписали сви посланици парламентарне већине, навела је Бошњак

Посланици парламентарне већине предали су у скупштинску процедуру иницијативу за формирање парламентарне истраге и формирања Анкетног одбора ради прикупљања информација и чињеница о поступањима која се односе на рад државних органа и других субјеката у вези са пројектом вјетроелектране Можура.  

- Разлози отварања парламентарне истраге и образовања Одбора садржани су у чињеници да се ради о једној великој међународној корупционашкој афери чији краци воде до Црне Горе и посла у вези са давањем у закуп, изградњом и радом вјетроелектране на Можури. По подацима који су били доступни може се закључити да се у Црној Гори налазе веома важни докази о постојању вишемилионске корупције у пројекту који ће државу, додатно, кроз уговор о субвенционисаној струји за 12 година, коштати 115 милиона евра. Компанија „Мозура Wинд Парк”, која управља контроверзним пројектом вјетроелектрана на брду Можура између Бара и Улциња, годинама послује преко Прве банке, у којој је појединачно највећи акционар Ацо Ђукановић, брат предсједника државе Мила Ђукановића, што се може закључити на основу документације која је прикупљена током новинарске истраге.  Нажалост, као жртву имамо новинарку са Малте, госпођу Дафну Каурана Галицију која је својим животом платила због чињеница до којих је дошла као новинар истраживач, а чији син такође истраживачки новинар, господин Метју Каурана Галиција је изјавио да је његова мајка «у вријеме када је убијена, истраживала све људе који су били укључени у овај договор у Црној Гори». Врх власти у Малти који је због ове афере морао да поднесе оставку је у овом послу био повезан са одређеним круговима тадашње власти у Црној Гори- саопштила је Бранка Божњак (ПЗП), потпредсjедница Скупштине Црне Горе.

Како је навела, зато је присутна основана сумња да је рад надлежних органа, појединаца из врха власти и неких црногорских фирми био противзаконит, те да су држава и грађани као порески обвезници у овом послу, претрпјели вишемилионску штету, а да Влада Црне Горе и други надлежни органи нијесу предузимали мјере, радње и активности који су по Уставу и закону били дужни предузети у заштити државне имовине, већ напротив, сумња се да су били дио овог коруптивног посла.

- Иницијативу су потписали сви посланици парламентарне већине. Рок за спровођење парламентарне истраге је сто двадесет дана од дана ступања на снагу Одлуке о парламентарној истрази- навела је Бошњак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 18:23