Pododbor Brisel / - FOTO: MEP
21/06/2024 u 10:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji reguliše naše unutrašnje tržište, poručio je glavni pregovarač Predrag Zenović u Briselu tokom petnaestog sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije.

On je kazao da se ovi napori ne odnose samo na poštovanje propisa, već da oni odražavaju posvećenost države da doprinese ukupnoj stabilnosti i prosperitetu evropskog kontinenta.
-Prepoznajemo da harmonizovano unutrašnje tržište nije samo birokratski zahtjev već osnovni put ka ekonomskom rastu, inovacijama i povećanju konkurentnosti za našu zemlju i širu evropsku zajednicu, poručio je glavni pregovarač Predrag Zenović u Briselu tokom petnaestog sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije- kazao je on.

Sastankom je, saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), predsjedavala zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert.

U saopštenju za medije navodi se da Evropska komisija je pohvalila Crnu Goru na napretku postignutom u poglavljima o vladavini prava i temeljnim poglavljima, što je ključno za otključavanje sljedeće faze pregovaračkog procesa za prelazak na privremeno zatvaranje poglavlja.

- Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka. Važno je da Crna Gora ostane politički fokusirana - rekla je van den Bugert.

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima

Naglasila je važnost usvajanja realnog pristupa privremenom zatvaranju poglavlja.

- Iako je ambicija dobrodošla i važna, mora postojati određeni nivo realizma, neka poglavlja su komplikovana da bi se zatvorila u kratkom vremenskom periodu. Postojeći vremenski okvir usklađivanja sa pravnom tekovinom EU u različitim poglavljima će morati da se ažurira kako bi odgovarali planovima za zatvaranje poglavlja - kazala je.

Navodi se da Komisija je čestitala Crnoj Gori na uspješnom Samitu lidera u Kotoru i poručila da “Crna Gora može da bude primjer regionu kada je u pitanju ubrzanje EU reformi i hvatanje prilika za skorije pristupanje EU”.

- Naglasak je stavljen na potrebu napretka u oblasti državne pomoći i konkurencije, posebno na slučajevima u okviru završnog mjerila i na odgovarajućoj primjeni pravila javnih nabavki za dobro funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i stvaranje jednakih uslova za poslovanje - dodaju iz MEP.

Iz MEP su naveli da na sastanku Pododbora je razmotren napredak ostvaren od prošlogodišnjeg sastanka Pododbora u oblasti osnivanja preduzeća i pružanja usluga, kretanja kapitala, javnih nabavki, privrednog prava, prava intelektualne svojine, konkurencije, finansijskih usluga i zaštite potrošača i zdravlja.

- Predstavnici crnogorskih institucija predstavili su postignute rezultate, tekuće aktivnosti i planirane mjere i razmijenili mišljenja sa kolegama iz Evropske komisije o budućim izazovima, najboljim i najefikasnijim rješenjima u pogledu implementacije pravne tekovine i jačanja administrativnih kapaciteta u ovim oblastima - dodaju iz Ministarstva.

Glavni pregovarač Zenović je kazao da su u prethodnom periodu u svim pregovaračkim poglavljima koja su predmet ovog Pododbora “ostvareni značajni rezultati” koji su, kako je kazao, “pretočeni u jasne koristi za građane i privrede, otvarajući perspektivu potpune integracije Crne Gore u oblasti unutrašnjeg tržišta”.

On je naglasio da Crna Gora u okviru Poglavlja 3 – Pravo osnivanja i sloboda pružanja usluga intenzivno radi na harmonizaciji i implementaciji pravne tekovine EU u oblasti konkurentnosti i inovativnosti, dok je u poglavlju 5 – Javne nabavke Crna Gora usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, donijela sveobuhvatna podzakonska akta i kontinuirano sprovodi obuku na temu propisa i korišćenja elektronskog sistema javnih nabavki.

Glavni pregovarač je rekao da je, kada je u pitanju Poglavlje 6 – Privredno pravo, u periodu od prethodnog Pododbora urađeni Zakon o privrednim društvima i Nacrt zakona o registraciji privrednih i drugih subjekata, koji su usaglašeni sa pravnom tekovinom EU.

On je istakao da je u okviru Poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine, urađen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima, čime se napredovalo u završnim mjerilima.

- Crna Gora želi da sarađuje sa EK kroz njene različite modalitete i instrumente, Plan rasta je jedan od najistaknutijih i radujemo se što ćemo videti njegove efekte, a to je promocija konvergencije i jačanje naše ekonomije. S druge strane, naša pretprijava za SEPA bi mogla donijeti i druge opipljive rezultate za građane Crne Gore u ovoj oblasti - dodao je Zenović.

V.D. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i implementaciju EU fondova, Ivona Savićević, je kazala da je unutrašnje tržište jedan od kamena temeljaca Evropske unije, pružajući okvir koji omogućava da se roba, usluge kapital i ljudi slobodno kreću preko granica.

- Za Crnu Goru, usklađivanje sa principima i propisima unutrašnjeg tržišta predstavlja ključni korak ka punopravnom članstvu u EU i značajne koristi za ekonomiju zemlje i njene građane - kazala je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 11:42