Milena Milatović / - MILENA MILATOVIć
12/07/2023 u 21:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prva dama govorila na prijemu: Žene Crne Gore dale nemjerljiv doprinos u borbi za slobodu

Nikada ne smijemo prestati da radimo na podsticanju još veće zastupljenosti žena u politici, biznisu, nauci - kazala je Milatović

Predstavlja mi veliku čast što mogu da vam se obratim večeras povodom Dana državnosti Crne Gore i dam omaž svim ženama čija su postignuća i žrtve ugrađeni u temelje naše zemlje, poručila je prva dama Crne Gore Milena Milatović.

Ona je govorila na prijemu koji je organizovan povodom Dana državnosti na Cetinju.

- Danas, takođe želim i da budem glas svih žena koje svojim radom, onim što ga vidimo i onim što ga ne vidimo, značajno doprinose stvaranju nove Crne Gore: pravedne, ravnopravne i jednakih šansi. Žene Crne Gore su svojom nepokolebljivom hrabrošću i snagom dale nemjerljiv doprinos u borbi za slobodu, i zajedno sa muškarcima učestvovale u obnovi zemlje posle rata. Time su trasirale put u konstituisanju novog društvenog poretka koji je doveo do sve većeg učešća žena u političkom i javnom životu u Crnoj Gori - naglasila je ona.

Milatović je navela da o tome najbolje svjedoči prisustvo žena na večerašnjem prijemu, među kojima se nalaze i predsjednica parlamenta, ministarke, poslanice, sutkinje, uspješne preduzetnice, umjetnice, sportistkinje…

- Danas žene imaju karijere kakve ranije generacije nijesu mogle ni zamisliti dok su istovremeno uspješne i u tradicionalnim ulogama koje imaju kao majke, kćerke, sestre i supruge. Iako nam statistički podaci ukazuju da je položaj žena danas u mnogim aspektima bolji nego ikada ranije, svi dobro znamo da imamo još puno posla. Kako bi postavili zdravije temelje našeg društva, moramo se boriti za smanjenje ekonomskog potiskivanja žena, kao i za dodatno veće uključivanje žena na svim nivoima odlučivanja. Nikada ne smijemo prestati da radimo na podsticanju još veće zastupljenosti žena u politici, biznisu, nauci - kazala je prva dama.

Poručila je da je da moramo zajedničkim snagama učiniti sve što možemo da iskorijenimo svaki vid nasilja, uključujući i rodno-zasnovano, koje, nažalost, u nekim slučajevima ima tragičan ishod.

- Kao sve društvene promjene i ova je spora i teška. Zahtijeva odlučnost i istrajnost, kako žena, tako i muškaraca. Međutim, to je jedini ispravan put i naša je obaveza da ga slijedimo. Moj suprug i ja vjerujemo da obrazovanje može najefikasnije ubrzati ovaj proces i zato je važnost obrazovanja u fokusu našeg zajedničkog javnog angažmana. Uostalom, upravo nas je obrazovanje dovelo do ovog mjesta sa kojeg vam se večeras i obraćamo - dodala je.

Prva dama je istakla da našim  primjerom potvrđujemo da predan rad, sistematično učenje i sposobnost kritičkog razmišljanja može svakoga kvalifikovati ne samo da dobije posao koji želi, već i da postane predsjednik države.

- Nadamo se da će jednoga dana takav put imati i prva predsjednica Crne Gore.  Obrazovane, samosvjesne, osnažene - savremene žene svoj društveni status zasnivaju na znanju i vještinama, svjesne da je jedini istinski uspjeh onaj koji je u cijelosti samo njihov. Na kraju, željela bih da jasno poručim svima koji svojim profesionalnim ili ličnim angažmanom žele da učine ovo društvo ravnopravnijim i pravednijim – da će u mom suprugu i meni uvijek naći bezrezervnu podršku.,,Hrabrost koja se bori bolja je od slabosti koja traje” kazao je Hegel. Ja vam s ovog ponosnog mjesta, poručujem da budemo hrabre. Hrabre kao žene koje su 13. jula utkale svoje živote u biće slobodne Crne Gore- poručila je ona.

Milatović je navela da je potrebno da njegujemo ljubav prema sebi, prema drugima i prema istini.

- Promjena počinje od nas samih. Uostalom, to dugujemo budućim generacijama, te svojim primjerom moramo pokazati djevojčicama i dječacima koji dolaze  kako izgleda ravnopravnost. Jedino na ovaj način ćemo Crnu Goru učiniti boljim, pravednijim i ljepšim mjestom za život - istakla je.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 01:48