Parlamentarna skupština Savjeta Evrope / - SHUTTERSTOCK
10/12/2022 u 08:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PSSE: Bez odlaganja uspostaviti potpuno funkcionalan Ustavni sud

Vjerujemo da će svi akteri djelovati odgovorno i prevazići podjele kako bi pronašli kompromis, koji će omogućiti izbor sudija Ustavnog suda u ponedjeljak, kazali su koizvjestioci Kotije i Tornaritis

Potpuno funkcionalan Ustavni sud mora biti uspostavljen bez odlaganja, poručili su koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za Crnu Goru u post-monitoring dijalogu Damjan Kotije i Nikos Tornaritis.

Oni su, u izjavi objavljenoj na sajtu PSSE, naveli da se Crna Gora suočava sa ključnim trenutkom u svojoj novijoj političkoj istoriji.

“Vjerujemo da će svi akteri djelovati odgovorno i prevazići podjele kako bi pronašli kompromis, koji će omogućiti izbor sudija Ustavnog suda u ponedjeljak”, kazali su Kotije i Tornaritis.

Oni su poručili da potpuno funkcionalan Ustavni sud mora biti uspostavljen bez odlaganja kako bi se prekinuo politički zastoj.

Ta institucija je, kako su rekli, od vitalnog značaja za funkcionisanje demokratije, posebno uoči izbora naredne godine.

“Uvjereni smo da će savjetodavno mišljenje Venecijanske komisije razjasniti principe neophodne za politički prihvatljiv kompromis, u skladu sa vladavinom prava i evropskim standardima”, navodi se u izjavi koizvjestilaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:55