AMER SMAILOVIĆ
01/09/2024 u 08:36 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Smailović za "Dan": Osim stabilnosti, Vladi smo donijeli i kvalitet

Šef kluba poslanika Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore Amer Smailović kaže da je njegova partija ulaskom u 44. Vladu, osim neophodne stabilnosti, donijela i kvalitet, što će doprinijeti da izvršna vlast predano radi na dva ključna cilja – put Crne Gore u Evropsku uniju i poboljšanje standarda građana.

Smailović je u razgovoru za "Dan" ukazao na važnost predstojećih lokalnih izbra u nekoliko crnogorskih gradova, a prije svega u Podgorici i Gusinju, koji su za Bošnjačku stranku, kako je naveo, i najvažniji. 

– Velika parlamentarna podrška Vladi svakako je dobar preduslov za stvaranje povoljnog ambijenta za ispunjavanje obećanja i planova, ali to nije i jedini preduslov; potrebna je i koherentnost Vlade, koja se može postići samo insistiranjem na zajedničkim i svima prihvatljivim ciljevima. Ova vlada treba da radi prvenstveno na dva ključna cilja – put Crne Gore u EU i poboljšanje standarda građana. Uvjeren sam da je ulaskom Bošnjačke stranke Vlada dobila na stabilnosti, ali prije svega na kvalitetu rada same Vlade, što će pokazati i rezultati u periodu pred nama – kazao je Smailović.

Izbori u Podgorici i Gusinju posebno značajni za BS

Naš sagovornik kaže da lokalni izbori imaju veoma veliki značaj, a da ishod glasanja na izborima u Podgorici može pokazati stvarnu snagu političkih partija.

– Nama su najznačajniji izbori u Gusinju i Podgorici. Očekujemo da budemo nosioci vlasti u Gusinju, ali i u Podgorici, gdje Bošnjačka stranka nastupa samostalno, uvjereni u najbolji razultat od osnivanja. Težimo ka tome da Podgorica bude razvijen i moderan grad i grad svih građana koji u njoj žive. Rezultati izbora u Podgorici sigurno mogu biti pokazatelj trenutne snage političkih partija na državnom nivou i prva ozbiljna provjera povjerenja građana nakon parlamentarnih izbora – kaže Smailović.

On je istakao da je Bošnjačke stranke odlučna da sa pozicije vlasti preuzme odgovornost za budućnost Crne Gore.

– Takođe, smatramo da prava našeg naroda možemo najbolje ostvariti kroz institucije sistema. Bošnjački narod ne smijemo ostaviti na marginama društva. Kao legitimni predstavnici bošnjačkog naroda imamo obavezu da vodimo računa o srazmjernoj zastupljenosti i ekonomskom statusu – navodi Smailović.

Smailović: Pozicija potpredsjednika Skupštine ne smije biti predmet trgovine

On smatra da je politički fer da aktuelna vlada Cdobije još vremena da pokaže sve svoje kvalitete.

– Ne vidim da ima značajno negativne atmosfere u funkcionisanju vlasti. Dajmo i ovoj vladi vremena, kao i svakoj do sada, pa da onda sudimo. Razumljivo je da se zbog lokalnih izbora u Podgorici i još nekim opštinama intenzitet političke komunikacije i narativa podigao, ali to ne vidim kao negativnu energiju, već kao ustaljenu klimu pred svake izbore – zaključuje Smailović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 15:13