Izbori, glasanje / - FOTO: UNSPLASH
19/06/2024 u 17:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sjutra sjednica Odbora za izbornu reformu

Sjednica Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu biće održana sjutra, nakon što to skupštinsko tijelo nije zasijedalo skoro tri mjeseca.

Odbor nije zasijedao od 2. aprila, a uslov dijela opozicije za nastavak rada bilo je povlačenje prinudne uprave u Šavniku.

Vlada je odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku povukla 6. juna, čime su ispunjeni uslovi da Odbor za izbornu reformu nastavi sa radom, prenosi MINA.

Na dnevnom redu sjutrašnje sjednice, kako se navodi na sajtu Skupštine, biće Mapa puta i Plan dinamike rada Odbora.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj podnio je 31. maja Skupštini inicijativu da u okviru reforme izbornog zakonodavstva razmotre predlog uvođenja neposrednog izbora predsjednika opštine i predlog da se izbori u svim jedinicama lokalne samouprave održavaju istog dana.

Anđušić: Odbor nastavlja sa radom, parlamentarna većina da pokaže odgovornost

Dukaj je tu inicijativu i predlog podnio i skupštinskom Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić ranije je agenciji MINA rekao da bi svako odugovlačenje zbog političkih trvenja u parlamentarnoj većini bilo pogubno po funkcionisanje Odbora za izbornu reformu i loša poruka pred dobijanje završnih mjerila za poglavlja vladavine prava.

On je kazao da je odgovornost dominantno na parlamentarnoj većini.

- Opozicija je pokazala odgovornost u ovoj situaciji od samog starta, a i nakon pauze, jer se mimo ovog opravdanog razloga i uslova za nastavak nije bavila političkim i populističkim ucjenama, kao što je to bio slučaj u ranijim sazivima - rekao je Anđušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 18:11