Nakon sastanka / - SRđAN BOLJEVIć
11/10/2023 u 21:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Blizu dogovor oko buduće skupštinske većine, otvara se prostor za razgovore Spajića i Abazovića

Održali smo vrlo pozitivan i konstruktivan sastanak. Većina je mnogo veća od očekivane u početku, naveo je mandatar

Sastanak mandatar Milojka Spajića i predstavnika konstituenata buduće vlade je završen. Spajić je u izjavi za medije nakon sastanka kazao da su sasatanku prisustvovali svi koji su do sinoć, odnosno do datog roka, potvrdili svoje učešće u skupštinskoj većini. 

- Upravo smo završili sastanak konstituenata buduće skupštinske većine. Održali smo vrlo pozitivan i konstruktivan sastanak. Odredili smo dinamiku sledećih koraka i sada radimo na kreiranju sporazuma, naveo je on.

Dodao je da ne bi trenutno govorio o subjektima, ali je "većina mnogo veća od očekivane u početku".

- Nećemo zatvarati vrata, dodao je on na pitanje novinara da li je Bošnjačka stranka van priče.

Kako portal "Dan" nezvanično saznaje svi učesnici sastanka su bili vrlo optimistički raspoloženi i predloženo je da uskoro organizuju još jedan sastanak. Dio učesnika je predlagao da se u međuvremenu stvori prostor za razgovor mandatar Milojka Spajića sa Dritanom Abazovićem i Građanskim pokretom URA.

image

Nakon sastanka

- SRđAN BOLJEVIć
image

ZBCG nakon sastanka

- SRđAN BOLJEVIć


Sastanak je inicirao Spajić, a tema je bila formiranje 44. Vlade.

Lider Albanske alternative Nik Đeljošaj izašao je prije završetka sastanka.

image

SNP nakon sastanka

- SRđAN BOLJEVIć


Sastanku su prisustvovali i Srđan Pavićević (CIVIS), kao i funkcioner SNP-a Dragan Vukić. Tu su i lider i poslanici Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Momo Koprivica i Boris Bogdanović, ali i lideri koalicije "Za budućnosr Crne Gore" Milan Knežević i Andrija Mandić.

Novu vladu trebalo bi da čine Evropa sad uz partije čiji su poslanici bili na njenoj izbornoj listi, Demokratska Crna Gora, SNP, Albanski forum i Albanska alijansa i savez "Za budućnost Crne Gore". Jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić trebalo bi da bude kandidat za predsjednika parlamenta.

image
- FOTO: DAN/B.B.


Demokratama je ponuđeno ministarstvo odbrane, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo kulture i ministarstvo za razvoj sjevera i ekologije, kao i mjesto zamjenika premijera. Lider Demokrata Aleksa Bečić prihvatio da se zbog deblokade procesa odrekne pozicije šefa Parlamenta. Umjesto te pozicije dobiće dodatne pozicije u Vladi.

image

Aleksa Bečić

- FOTO: DAN/B.B.


Ranije danas, saopšteno je da je mandatar odustao od sastanka sa premijerom i liderom GP URA, Dritanom Abazovićem iako je toj stranci prethodno bio upućen poziv za pregovore. U izvršnoj vlasti neće biti Bošnjačka stranka (BS) jer su nastavak pregovora navodno uslovili participacijom i Socijaldemokrata (SD). 

Rok za sastavljanje Vlade ističe 8. novembra.

Ništa od sastanka Spajića i Abazovića: "Premijer nije pokazao značajnije interesovanje"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:56