Zapadni Balkan / - USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
17/10/2024 u 11:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zapadni Balkan u sledećem geopolitičkom ciklusu EU

U Hotelu CUE u Podgorici održan je politički dijalog na visokom nivou, koji je organizovao Evropski univerzitetski institut, a finansiralo Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

“The Western Balkans in the EU’s Next Geopolitical Cycle” Događaj pod nazivom „Zapadni Balkan u sledećem geopolitičkom ciklusu EU: implikacije na politiku i perspektive reformi“ okupio je visoke zvaničnike, diplomate i stručnjake iz Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o putu ka evropskim integracijama regiona, u kontekstu geopolitičkog scenarija koji se ubrzano razvija. Tokom razgovora bilo je moguće, između ostalog, govoriti o reformskim perspektivama koje su u toku na Zapadnom Balkanu i o inicijativama u korist regiona, kao što je, na primjer, Novi evropski plan rasta za Zapadni Balkan. Radove su otvorili Mauricijo Kanfora, zamjenik generalnog direktora, odnosno centralni direktor za evropske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije; generalni sekretar Evropskog univerzitetskog instituta, Marko del Panta; Andreina Marsella, ambasadorka Italije u Podgorici; Filip Ivanović, potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove; Johan Satler, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori. 

Govorili su i Predrag Zenović, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Tomas Bocios, direktor za Jadran i zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i Maja Hanđiška Trendafilova, direktorica ReSPA-e.

Ivanović: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Učesnici političkog dijaloga na visokom nivou za Crnu Goru bili su i Dubravka Lalović, savjetnik u Generalnom direktoratu za Evropsku uniju pri Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Marija Lakić Barfus, diplomatski savjetnik predsjednika Crne Gore; Snežana Radović, generalni direktor za Evropsku uniju u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore. Konferencija je dio tradicionalnih otvorenih diskusija, koje od 2017. godine promoviše Škola transnacionalnog upravljanja u Firenci, sa ciljem stvaranja platforme za deljenje inovativnih ideja i oblikovanje buduć ih politika Evropske unije.

Događaj o kome je riječ dio je već eg projekta izgradnje kapaciteta za diplomate sa Zapadnog Balkana, koji podržava Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Kroz ovu inicijativu, Evropski univerzitetski institut (EUI) je obučavao više od 50 javnih funkcionera iz regiona o procesu donošenja odluka EU i o diplomatskim vještinama potrebnim za unaprijeđenje procesa pristupanja Evropskoj uniji od strane zemala Zapadnog Balkana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 11:55