Zenović u Briselu / - MEP
19/06/2024 u 13:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima

Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne politike, kao i njegovoj kvalitetnoj primjeni, poručio je glavni pregovarač Predrag Zenović.

Zenović je u Briselu otvorio 17. sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku između Crne Gore i EU, na kojem je razmatran napredak u oblastima koje pokrivaju poglavlja 14. Saobraćajna politika, 15. Energetika, 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i 27. Životna sredina i klimatske promjene, u odnosu na prethodni sastanak Pododbora koji je održan 21. i 22. juna 2023.

Predstavnici crnogorskih institucija su predstavili postignute rezultate, tekuće, i planirane aktivnosti u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU i jačanja administrativnih kapaciteta, i sa kolegama iz EK razmijenili mišljenja u pogledu ispunjenja zahtjeva koji proističu iz evropske agende u oblastima koje tretiraju ova poglavlja.

Glavni pregovarač Zenović je kazao da je, nakon intenzivnog i uspješnog rada na poglavljima 23 i 24, Crna Gora snažno opredijeljena da intenzivira aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u ostalim pregovaračkim poglavljima.

On je ukazao na snažnu opredijeljenost Vlade Crne Gore da nastavi da se razvija po principima zelene ekonomije i čiste energije, uz očuvanje životne sredine. 

U tom kontekstu, Zenović je podsjetio da je Skupština Crne Gore, u oblasti životne sredine donijela Zakon o upravljanju otpadom, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o industrijskim emisijama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o biocidnim proizvodima, te da je Vlada nedavno utvrdila Zakon o šumama.

Istakao je da se aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 Životna sredina, kao i da Crna Gora nastavlja sa aktivnostima na identifikaciji potencijalnih Natura 2000 područja.

Glavni pregovarač je podsjetio da je, u oblasti saobraćaja, izrađena Strategija bezbjednosti drumskog saobraćaja za period 2024-2030, sa Akcionim planom 2024-2025, kao i da će Vlada u najkraćem roku da utvrdi novi Predlog zakona o željeznici.

Milatović: Do kraja juna otvaramo nova pregovaračka poglavlja

Zenović je podsjetio da je u oblasti energetike, Vlada utvrdila Predlog zakoa o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima, kao i da je pripremljen Nacrt zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora.

- U toku su aktivnosti na pripremi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period do 2030. godine. Takođe, Skupština Crne Gore je 17. maja 2024. godine usvojila Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja, radijacijskoj i nuklearnoj bezbjednosti”, kazao je Zenović, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

On je naglasio da je, u oblasti regionalne politike, Crna Gora učinila značajne napore u okviru poglavlja 22, čime su ostvareni pomaci u dijelu jačanja institucionalnih i administrativnih kapaciteta, kao i sposobnosti strateškog planiranja i finansijskog upravljanja koji su ključni za efikasnu apsorpciju i upravljanje EU fondovima.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bogert je konstatovala da se sastanak Pododbora odvija u vrlo dinamičnom kontekstu procesa pristupanja Crne Gore Evroskoj uniji, te da je u proteklih šest mjeseci prisutan snažan fokus obije strane na sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, pravosuđa i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24. S tim u vezi, podvukla je da je nedavni napredak postignut u oblasti vladavine prava pohvalan apostrofirajući da Crna Gora postaje prva zemlja zapadnog Balkana koja je dosegla ovu važnu prekretnicu.

Sa Međuvladinom konferencijom posvećenoj poglavljima 23 i 24, biće potvrđeno da je Crna Gora ponovni predvodnik u pregovaračkom procesu, te da će vrata za privremeno zatvaranje poglavlja biti otvorena. U skladu sa tim, ukazala je da će države članice pažljivo pratiti proces jačanja kapaciteta za sprovođenje preostalih obaveza, ali da Crna Gora može računati na snažnu podršku na ambicioznom putu naše države u pogledu implementacije preostalih reformi neophodnih za punopravno članstvo.

Podsjetila je na važnost usvajanja Reformske agende i sprovođenja reformi planiranih istom.  S tim u vezi ukazala je na neophodnost usvajanja Nacionalnog energetskog i klimatskog plana bez daljeg odlaganja. Dodatno, podsjetila je na potrebu donošenja Strategije nadgledanja kvaliteta vazduha.

Dodatno, u oblasti energetike, očekuje se da Crna Gora u što kraćem roku usvoji Nacionalni energetski i klimatski plan, apostrofirajući da odluke o energetskoj budućnosti ne bi trebalo dalje odlagati.  U dijelu saobraćaja Crna Gora treba da uskladi Strategiju razvoja saobraćaja sa Strategijom za održivu i pametnu mobilnost za Zapadni Balkan kao i da što prije usvoji Strategiju o bezbjednosti saobraćaja 2024-2030. U oblasti regionalne politike, ostaje da je projektno planiranje od velike važnosti te da je neophodno angažovati strčni kadar u cilju pravovremene implementacije projekata. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 11:30