Мајлинда Брегу, / - REGIONAL COOPERATION COUNCIL
09/05/2022 u 13:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Европа је данас увучена у најгору кризу од Другог свјетског рата

- Нисмо ми Европљани само зато што се слажемо с вриједностима садржаним у Уговорима о Европској унији. Ми смо Европљани зато што смо тако одабрали - додала је

На данашњи дан прије седамдесет двије године министар вањских послова Француске Роберт Шуман је предложио да се европске земље уједине у економску унију. Ова је унија била једини начин да се на дуже вријеме осигура мир у Европи. У његовој познатој декларацији, Schuman је рекао да су „конкретни темељи“ били неопходни за „очување мира“, казала је генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу поводом Дана Европе.

- Европа је данас, 9. маја, због тешких околности, увучена у најгору кризу од Другог свјетског рата. Исход рата у Украјини је све само не извјестан. Овај је тренутак је уједно и суштински за будућност Западног Балкана, у коме се показује да Западни Балкан може допринијети рјешењима као што то раде и друге европске земље - казала је Брегу.

Како је додала, свака национална прича је другачија, али када погледамо мало дубље, наилазимо на иста темељна увјерења.

 - Нисмо ми Европљани само зато што се слажемо с вриједностима садржаним у Уговорима о Европској унији. Ми смо Европљани зато што смо тако одабрали. А сада чак можда и више, јер се поука још јаче чује: Прије него што 'касно' потраје цијели живот, процес приступања се треба промијенити. Набоље. Јер цијена застоја у проширењу на Западни Балкан је велика грешка - закључила је Брегу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:22