др Горан Комар, директор ДЗ Херцег Нови / фото: К.М.
04/07/2021 u 09:00 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Др Горан Комар: У агитовању за имунизацију љекарима важна помоћ медија

Љекари и медицински техничари користе сва доступна сазнања о вакцинисању и јавно позивају на приступање поступку имунизације који представља важан елемент у градњи стратешког циља, а то је достизање нивоа колективног имунитета, каже др Горан Комар, в.д. директора Дома здравља у Херцег Новом

Здравствени радници у херцегновској општини непрестано агитују код становништва за вакцинисање, а апели су нарочито усмјерени ка младима. Љекари и медицински техничари користе сва доступна сазнања о вакцинисању и јавно позивају на приступање поступку имунизације који представља важан елемент у градњи стратешког циља, а то је достизање нивоа колективног имунитета, каже у изјави за „Дан“ др Горан Комар, в.д. директора Дома здравља у Херцег Новом.

– У настојању да подстакнемо процес имунизације против ковид болести интензивно смо користили простор који су уступили медији. Такође, са сестром Анђелом Цвјетковић (почевши од фебруара) анализирао сам кретање популације која је у јесењим данима 2020. године пришла вакцинацији против сезонског грипа. Као установа, ми смо вакцинисали нешто више од 1.000 грађана, а наш тим је прегледао и начинио слику статуса вакцинисаних против грипа у периоду ковида. Успјели смо прегледати нешто више од 500 картона пацијената и утврдити да међу њима није било тешких облика ковид болести, чак ни када су такви пацијенти трпјели од знатних коморбидитета (обољења срца, плућа, дијабетес). Ова опажања обилато смо користили у обраћању медијима у настојању да подстакнемо и обезбједимо што већу масовност у имунизацији – каже др Комар.

У херцегновској општини тек је касно прољеће донијело пад броја обољелих и поступно отпочињање процеса имунизације, најприје у просторијама установе, а касније и масовне имунизације у сутеренском простору Института Игало.

– Велику помоћ нашим радницима пружио је Институт Игало отварањем простора за лијечење обољелих од ковид упале плућа и за то смо неизмејрно захвални особљу Института на челу са др Марином Делић и главном сестом Даријом Стојаковић. Велике напоре поднијели су службеници Биохемијске лабораторије, као и Микробиолошке службе и Епидемиолошке службе Дома здравља и тај изузетни напор траје и сада. Дјечји диспанзер је са мањком љекара одговорио обавези прегледавања сумњивих на ковид у сопственој амбуланти и удовољавању есенцијалним потребама пацијената - каже Комар.

Има случајева одбијања имунизације

– Наши љекари су били од почетка пандемије суочени са потребом помне бриге о „својим“ пацијентима и десетинама и у укупном збиру, стотинама пацијената других изабраних тимова. Повремено, рад љекара је подсјећао на рад у неком кол центру. Стратешко опредјељење је вакцинисати што више грађана да бисмо изашли из епидемије. Ипак, морамо бити свјесни да има случајева одбијања имунизације, чак и међу колегама и то представља проблем ка остварењу важног циља - закључио је др Комар.

Комар додаје да је имунизација у Дому здравља Херцег Нови изведена је од стране в. д. директора, координатора за процес имунизације госпође Анђеле Цвјетковић, главне сестре Верице Вукосављевић, уз огромну несебичну помоћ рендген техничара Зорице Клисуре.

Процес масивне имунизације обављен је у Иституту Игало, у Старој (Првој) фази те установе на два до осам пунктова (како су интересовања грађана диктирала) без икакавог застоја и уочљивих компликација. Ово мјесто су одредили министарка Јелене Боровинић Бојовић и др Данило Јокић, као идеално и најближе епидемиолошким захтјевима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:54