Вук Кадић / -ЦДМ
17/05/2022 u 20:59 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одложено гласање о новом директору: Кадић не испуњава услове, мијењаће правилник

Вук Кадић је специјалиста радиолог, који иначе долази из приватног сектора, а претходно је радио у Клиничком центру Војводине

Управни одбор Фонда за здравствено осигурање није јуче одлучивао о предлогу министра здравља Драгослава Шћекића за избор др Вук Кадића на функцију вршиоца дужности директора Фонда, пошто су утврдили да не испуњава услове за ту функцију по правилнику о унутрашњој организацији и систематизацији ФЗО, потврђено је "Дану" након сједнице. У случају када се бира директор на период од четири године, Управни одбор расписује јавни оглас и на основу извјештаја изборне комисије доноси одлуку о именовању. По правилнику о систематизациjи, директор ФЗО може бити дипломирани правник или економиста, док је Кадић специјaлаиста радиологије. Кадић jе радио као клинички љекар у Центру за радиологиjу Клиничког центра Воjводине у Новом Саду, а у jедном периоду био jе в.д. управника радиологиjе Ургентног центра, Клиничког центра Воjводине. Од фебруара 2017. године ради у приватном сектору у Црној Гори.

Према правилнику Фонда, директор мора да има наjмање три године радног искуства на пословима руковођења или пет година радног искуства на другим пословима и положен стручни испит за рад у државним органима. Директор се бира на период од четири године.

Из Министарства здравља је "Дану" потврђено да ће Фонд здравства вјероватно иницирати измјене правилника о унутрашњој организацији и систематизији радних мјеста како би се стекли услови да буде избран за директора. Кадић је једини кандидат за ту функцију коју је до сада покривао садашњи министар здравља Шћекић. Треба да преузме Фонд у ситуацији када та установа има дуг преко 50.000.000 еура и наслијеђене проблеме због недостатка средстава за рад здравственог система.

Љекаре ће слати на усавршавање у Аустрију

Министар здравља Драгослав Шћекић разговарао jе јуче са амбасадором Аустриjе у Црноj Гори Карлом Милером, саопштено jе из Министарства здравља и договорено је да се наши медицински радници едукују у аустријске центре.

– Посебан акценат приликом разговора министар и амбасадор ставили су на процес едукациjе и размjену искустава здравствених радника како одласком наших љекара на стручно усавршавање у аустриjеске здравствене центре тако и доласком њихових експерата у црногорске здравствене установе – истичу у Министарству здравља.

Шћекић jе захвалио аустриjском амбасадору на инициjативи за подршку у свим сферама здравства наглашаваjући важност реализациjе проjеката коjи су у току и оних коjи предстоjе.

Предсједница Синдиката доктора медицине Милена Поповић Самарџић казала је за "Дан" да се закон и прописи морају поштовати и да је потребно да на челу Фонда буде неко ко ће се борити против корупције у том систему.

– Наjбоље jе да то буде неко ће одговорно и са визиjом управљати Фондом. Неко ко има jасан увид у проблеме здравственог система, ко зна шта jе то што може унаприjедити, и ко то зна спровести. Потребно је да диркетор буде неко ко ће се борити против корупциjе и привилеговања поjединих привредних субјеката са те позициjе, коме ће интерес бити интрес пациjената, државног здравственог система и приватног у домену коjи ће бити подршка државном здравству и пациjентима да добиjу правовремену и квалитетну здравствену заштиту, а никако пречица за стицање користи – каже Поповић Самарџић.

Министар здравља Драгослав Шћекић казао је "Дану" прије неколико дана да су оптужбе да је одговоран за дуг Фонда синхронизоване, неистините и тенденциозне информације, координиране из политичко-тајкунских центара. Шћекић је казао да "ова хајка треба да буде моменат да се испита шта се све радило у здравственом систему, ко се богатио на рачун државе и грађана, а и данас држе државу као таоца и пријете обуставом испоруке љекова и слично".

– Ово је синхронизовани покушај пропалих експерата и тајкуна, који су систем држали заробљеним, а сада треба да се отвори Пандорина кутија, коју су држали. И вјерујем, у Специјалном државном тужилаштву. Нећу стати са реформом здравственог система и захвалан сам свима који су одлучни у томе. Нећемо подлећи притисцима долазили са било које профитерске стране, а на штету државе и грађана – казао је Шћекић у петак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 12:13