Права жена са инвалидитетом / - Министарство правде
08/03/2022 u 12:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осми март у свјетлу права жена са инвалидитетом

Оно што је најважније то је да створимо довољан ниво свијести код сваке одговорне особе да нити у једном моменту не заборавимо на оне који су највише дискриминисани, рекао је Божовић

На јавној дебати “8. март у свјетлу права жена са инвалидитетом”, у уводном излагању државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права Бојан Божовић је казао да је Влада Црне Горе посебно посвећена заштити од дискриминације лица са инвалидитетом. Према његовим ријечима, степен заштите људских права зависи из више углова и више различитих основа.

image

Бојан Божовић

- Министарство правде

- Прво, потребно је да изградимо институције. Друго, потребно је да створимо адекватне правне механизме које ће примјењивати те институције. Оно што је најважније, поготово кад говоримо о савременом контексту, то је да створимо довољан ниво свијести код сваке одговорне особе да нити у једном моменту не заборавимо на оне који су највише дискриминисани - рекао је Божовић.

На панел дискусији под називом “Како сузбити вишеструку и интерсекцијску дискриминацију жена с инвалидитетом у црногорском друштву”, генерална директорица Директората за заштиту и једнакост лица са инвалидитетом у Министартво правде, људских и мањинских права  Александра Поповић је подсјетила да се нова Стратегија за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једакости 2022-27, кроз посебно поглавље бави заштитом од вишеструке дискриминације, као и жена и дјевојчица са инвалидитетом, на који начин је  овим питањима  дат посебан приоритет.

Она је истакла значај мултисекторског приступа у циљу смањења дискриминације жена са инвлидитетом које су вишеструко дискриминасане у односу на мушкарце.

Током јавне дебате извршна директорица “И МИ Боке” Мима Ивановић представила је истраживање о насиљу над женама , дјевојкама и дјевојчицама с инвалидитетом и видовима подршке која је потребна њима и њиховим породицама.

Такође, на панелу су говорили и државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања Јанко Одовић и главна савјетница у институцији Заштитника људских права и слобода Дина Кнежевић.

Јавна дебата је организована у сусрет Међународном дану жена, а дио је пројекта “Говоримо о насиљу и дискриминацији жена с инвалидитетом” која је финансијски подржана од стране Министарства правде, људских и мањинских права.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:16