Божовић / -Фото: Јутјуб, РТЦГ
23/04/2022 u 21:42 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник Синдиката тужио школу због неплаћеног рада

Божовић тражи да му се исплати накнада за рад преко норме током прошле школске године када су због епидемије радили двократно

Наставник и предсједник Синдиката просвјете Црне Горе Радомир Божовић казао је за "Дан" да је поднио тужбу против ОШ "Радојица Перовић" из Подгорице тражећи да му се исплати накнада за рад преко норме током прошле школске године када су због епидемије радили двократно.

Он истиче да још није одржано припремно рочиште јер је промијењен судија у предмету. Божовић каже и да очекује позитиван исход у поступку.

– Током прошле школске године имали смо велики број часова преко норме када су налдежни због епидемије увели комбиновану наставу. Тражимо да нам се надокнади уложени рад и труд. Покушавали више од пола године да нађемо заједничко рјешење са Министарством просвјете, али нијесмо успјели да дођемо до онога што смо зарадили. Нако тога смо се обратили Агенцији за мирно рјешавње спорова, а онда је тужба предата суду. Осим мене, тужбу су предале још двије колегинице и оне су већ имале припремно рочиште и вјештак је по налогу суда обавио увид у документацију. Очекујемо до јуна првостепену пресуду и надамо се да ће министарство схватити да је боље да се договримо и да нам макар у рате исплате додатке за рад преко норме. Када смо разговарали са министарком Весном Братић, речено нам jе да jе то у надлежности Министарства финансиjа. Пет пута су писали министру Милоjку Спајићу, али ниjе било одговора. Ми смо, ипак, радници Министарства просвjете, а не Министарства финансиjа. Ми ту тужимо школу – каже Божовић.

Он каже да министарство има податке колико је наставника било допунски ангажовано током епидемије.

– Ту jе 250 школа. Био jе раниjе предлог да се испита у свакоj школи и утврди ко jе имао часове преко норме. Ниjе то тешко утврдити, али нема добре воље да се направи база података. Наша jе процjена ако се добиjе jедна тужба, људи ће се заинтересовати, па ће свако кренути да оствари то право. Онда ће министарству бити у интересу да то мирним путем рjешава, а не да губи случаj до случаjа и да плаћа трошкове суда, адвокате – истакао jе Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:05