/ FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE
22/06/2022 u 09:57 h
Portal DanPortal Dan
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojinović - Timonije: Unapređenje saradnje i učvršćivanje tradiocionalno dobrih prijateljskih odnosa

Ministar prosvjete Miomir Vojinović primio je u prostorijama Ministarstva u zvaničnu posjetu ambasadora Francuske Kristijana Timonijea

Ministar prosvjete Miomir Vojinović primio je juče u prostorijama Ministarstva u zvaničnu posjetu ambasadora Francuske Kristijana Timonijea i njegovog pomoćnika Lorena Gonkalvesa.

Glavna tema sastanka odnosila se na unapređenje saradnje i učvršćivanje tradiocionalno dobrih prijateljskih odnosa između dvije zemlje, naročito kroz oblast obrazovanja.

Ambasador Timonije je na samom početku čestitao ministru Vojinoviću na imenovanju i izrazio zadovoljstvo što će ministar prisustvovati  Pred Samitu o transformativnom obrazovanju, koji će se održati u Parizu, a predstavlja pripremni događaj za Samit o transformativnom obrazovanju, koji će se održati na marginama 77. Zasijedanja Generalne skupštine UN-a, u septembru, u Njujorku. Takođe, ambasador je naglasio potrebu afirmacije  i veće upotrebe francuskog jezika u crnogorskom obrazovnom sistemu.

- Nakon srdačne dobrodošlice ministar Vojinović je ukazao na trogodišnji Sporazum između dvije zemlje koji je istekao u januaru ove godine, te izrazio spremnost za potpisivanjem novog Sporazuma u kojem će akcenat biti stavljen na afirmaciju francuskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore. Ministar i ambasador Timonije su se složili da je postojeći Sporazum potrebno  definisati na najvišem nivou, kroz veći broj zajedničkih aktivnosti. U ovom kontekstu Ministar je naglasio i dobru saradnju između visokoškolskih ustanova i izrazio uvjerenje da  se saradnja može  konkretizovati  kroz programe mobilnosti studenata i predavača- navode u saopštenju, pored ostalog.

Ističući značaj obrazovanja za diplomatske i međunarodne odnose Republike Francuske, ambasador je ukazao na status posmatrača Crne Gore u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, koja predstavlja vezu između kulture i politike, ali i prostor za inteziviranje saradnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:51