Равијојла са Огњеном / фото: М.Н.
16/05/2022 u 12:05 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За лијечење петогодишњег Огњена Дробњака у Турској потребно 30.000 еура

Дјечакова мајка, која је незапослена, за „Дан“ каже да је Огњен у изузетно тешком стању, наводи да сада недостаје још око 12 хиљада еура да би дјечак могао да отпутује на лијечење

Петогодишњем дјечаку Огњену Дробњаку хитно је потребно због болести аутизма лијечење матичних ћелија у Турској. Нада за Огњеново лијечење, казала је његова мајка Равијојла, или макар побољшање здравствених тегоба ових дана је стигла из болнице у Истанбулу, а за лијечење у Турској потребно је 30 хиљада еура. Дјечакова мајка Равијојла, која је незапослена, за „Дан“ каже да је Огњен у изузетно тешком стању, наводи да сада недостаје још око 12 хиљада еура.

– Огњен има тежак облик аутизма, агресиван је, не спава. Има јаке стереотипије. Љекари у Црној Гори су казали да му нема лијека, а исто су потврдили љекари у Србији, на Институту „Ђорђе Костић“. Иначе, његове тегобе су у виду агресије и усмјерене су према себи и према другима, обично као вид бурне реакције на фрустрације. Има и потешкоћа са спавањем, веома се тешко успављује, а у питању је дијагноза „аутисмус пуерилис – објашњава дјечакова мајка.

Она каже да су након савјетовања психотерапеути у Београду, на Институту „Ђорђе Костић“, казали да није за тај институт, због чега су враћени кући.

– Са свих адреса стигао је одговор да је у питању безнадежан случај. Ипак, Турска нам је нада. У питању је третман матичним ћелијама. Љекари не гарантују изљечење, али наводе да могу да гарантују да ће након третмана доћи до побољшања стања за око 70 одсто, у односу на садашње. Тренутно, он нема никакву комуникацију са спољним свијетом – казала је Огњенова мајка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:56