/ -Foto: WOJTEK JARGILO
03/03/2022 u 07:12 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због миграција пријети ширење короне и нови вируси

Из ИЈЗ наводе да ће у Украјини доћи до погоршања по питању контроле епидемије, док стручањаци кажу да се то не може рефлектовати на Црну Гору

Из Института за јавно здравље (ИЈЗ) и канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Црној Гори за "Дан" упозоравају да, иако опада броја заражених и умрлих у Црној Гори, епидемија није завршена, посебно јер се у државама као што је Украјина биљежи експененцијални раст броја заражених, док је у европским државама стопа оболијавња и умирања и даље висока.

Из Института наводе да ће у Украјини доћи до погоршања по питању контроле епидемије, док стручањаци кажу да се то не може рефлектовати на Црну Гору.

Из Института је саопштено да јуче није било преминулих од ковида, а инфицирано је 149 особа. Од почетка епидемије у Црној Гори су преминуле 2.682 особе. Надлежни су за данас најавили ублажавање епидемиолошких мјера.

Из Института је "Дану" саопштено да тренутну епидемиолошку ситуациjу у Црноj Гори карактерише шестонедјељни пад у броjу новорегистрованих особа обољелих од ковида-19.

– Имамо тренд пада, широка локална трансмисиjа и интензитет активности вируса су на нивоу приjе експоненциjалног пораста узрокованог омикрон соjем тj. средином децембра 2021. године. Такође, и други индикатори коjи се посматраjу у анализи тренутне епидемиолошке ситуациjе, као што су, првенствено, 14-дневна кумулативна инциденциjа и заузетост постеља на ковид одjељењима болница, указуjу на стабилизациjу епидемиолошке ситуациjе, али имаjући у виду искуства током ове пандемиjе, не смиjемо дозволити опуштање, поготово имаjући у виду мањи обухват вакцинациjом у односу на развиjене земље Европе. У Црноj Гори jе у циркулациjи доминантно омикрон соj САРС-КоВ-2 основна вариjанта, док jе спорадично jављање делта соjа и омикрон-стелт подвариjанте, што смо потврдили методом секвенцирања патогена у лабораториjи молекуларне диjагностике Центра за медицинску микробиологиjу. Уколико посматрани индикатори епидемиолошке ситуациjе буду и даље у тренду опадања може се очекивати даља либерилализациjа мjера. Међутим, свакако да морамо бити опрезни у динамици либерализациjе. За очекивати jе да у Украjини дође до погоршања по питању контроле и превенциjе заразних болести што због тренутне политичке ситуациjе што због раниjих епидемиjа коjе су настаjале на просторима Украjине, као што jе била епидемиjа малих богиња 2018. године због смањеног обухвата ММР вакцином – истичу из ИЈЗ.

Из ИЈЗ објашњавају да је омикрон соj САРС-ЦоВ-2 већ потиснуо друге соjеве истог вируса.

– За сада немамо назнака да би други соj могао постати доминантна форма, тако да би због обухвата вакцинациjом у нашоj земљи, броjа инфицираних коjи имаjу природни имунитет и других епидемиjских разлога за очекивати смиривање епидемиолошке ситуациjе, односно стабилизациjу епидемиjе – наводе из ИЈЗ.

Шефица канцеларије Свјетске здравствене организације у Црној Гори Мина Брајовић оцијенила је за "Дан" да је учесталост умирања у Црној Гори у последње двије седмице смањена за 50 одсто, али да је свијет далеко од краја епидемије јер постоји висока трансмисија што може довести до новог опаснијег соја вируса.

image

Мина Брајовић

-СЗО

– Броjке охрабруjу, већ се данима уназад знатно смањуjе броj обољелих у Црноj Гори. Смањуjе се и притисак на здравствени систем у смислу мањег оптерећења болничких капацитета, а посебно одjељења интензивне његе широм земље. Према СЗО подацима на 1. март, у протеклих 14 дана учесталост умирања у Црна Гора је смањена за скоро 50 одсто. На глобалном нивоу, броj новообољелих случаjева jе у паду током протеклог мjесеца и смањен jе за 16 одсто прошле седмице. Охрабруjе и цињеница да смртност од ковида-19 опада како на глобалном нивоу, тако и поjединачно у СЗО регионима широм свиjета. Упркос овим охрабруjућим трендовима, свиjет jе далеко од краjа пандемиjе. Од почетка године, у просjеку сваке седмице живот jе губило више од 60.000 особа. Овакве броjке потврђуjу да jе ниво трансмисиjе на глобалном нивоу исувише висок да бисмо прогласили побjеду над ковид-19 пандемиjом. Стопа хоспитализациjа и смртности jе и даље висока у значаjном броjу земаља широм свиjета, а при томе је обухват вакцинациjом одвећ низак. Подсjећам, све док региструjемо високу трансмисиjу у свиjету реалне су шансе да ћемо се сусрести са новим и опасниjим соjем вируса САРС ЦоВ2. СЗО препорука грађанима и земљама широм свиjета jе да буду опрезни, као и да учине све што jе у њиховоj моћи да се заштите себе и своjе ближње. Jедини прави и одрживи пут изласка из пандемиjе jесте подизање нивоа обухвата вакцинациjом – истиче Брајовићева.

Она је навела да је од почетка конфликта у Украјини, СЗО мобилисала ресурсе и усмjерила своjу подршку грађанима Украјине сарађуjе са националним здравственим властима.

– Подаци из Украјине указуjу на експоненциjални раст броjа новообољелих, коjи не прати раст нивоа оптерећености болничког сектора. У току протеклих неколико мjесеци СЗО jе пружала подршку здравственом систему како би се припремио за ескалациjу ситуациjе. Ово jе подразумиjевало пренамjену потрошног материjала, обуку здравствених радника и израду планова за кризне ситуациjе. Имаjући на уму магнитуде конфликта, масовне миграциjе становништва, поремећаj у спровођењу имунизациjе, надзору, детекциjи, тестирању, клиничком збрињавању пациjената и тестирању реално jе очекивати погоршање епидемиолошке ситуациjе и негативне импликациjе у смислу ескалациjе ковид-19 инфекциjе у земљи, а могуће jе и "преливање" последица у сусjедне земље. Регистроване су несташице кисеоника у готово свим болницама у Украјини, коjи jе од круциjалног значаjа за лиjечење ковид пациjената. СЗО ради на отварању хуманитарног коридора са Пољском како би се допремиле потребне количине кисеоника. Због насталих околности и ратних деjстава, биће немогуће обезбиjедити поштовање мjера за контролу трансмисиjе чиме се без сумње укупна ситуациjа додатно усложњава – упозорава Брајовићева.

Инфектолог болнице у Беранама Милован Живковић казао је за "Дан" да имамо епидемиjу у завршноj фази што ће како очекује довести да постепеног укидања мјера. Он наводи да ситуација у Украјини и Русији може бити потенцијално ново жариште за неку другу епидемију, иако се посебно у Русији дневно региструје и по 100.000 заражених.

– Код нас имамо опуштање ситуације, омикрон даје блажу клиничку слику и далеко мањи проценат смртности. Корона ће остати у популацији и вјероватно у будућности се јави неки нови сој и епидемија, али сматрам да тренутно имамо такозвани реп епидемије, што би ми инфектолози казали. Не бих везао ситуцију у Украјини са садашњом епидемијом, иако имају већ 600.000 избјеглица. Може се појавити нека друга болест и велико жариште, али без новог соја сматрам да нам корона не пријети у већим размјерама. На сјеверу Црне Горе имамо дневно по пет-шест заражених, тако да очекујем као што је министара рекла укидање ковид потврда, посебно за путовање – поручује Живковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:20