Unspalsh, ilustracija
05/10/2021 u 15:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО: Попис се најраније може организовати у октобру сљедеће године

То је став групе невладиних организација (НВО) и агенција за истраживање јавног мњења, које су поднијеле Влади предлоге за измјену Нацрта закона о попису становништва

Попис становништва најраније може бити организован у октобру сљедеће године и из њега треба изоставити питања о етничкој припадности, вјероисповијести и матерњем језику, с обзиром на изразито нестабилну друштвено-политичку ситуацију и недостатак повјерења у институције, јавља МИНА.

То је став групе невладиних организација (НВО) и агенција за истраживање јавног мњења, које су поднијеле Влади предлоге за измјену Нацрта закона о попису становништва.

Извршна директорица НВО Јувентас Ивана Вујовић сматра да цијелу причу око пописа треба значајно уозбиљити, да је потребно вратити на фокус стручности и направити отклон од дневнополитичког и лаичког приступа том питању.

-Ако би се цијели наратив у вези са припремом пописа свео на дневно-политичку причу, онда би то значило да је Влада одлучила да направи отклон од експертског приступа- рекла је Вујовић за ПР центар.

Она је истакла да је очигледно да се попис не може спровести ове године, јер за то не постоје елементарни услови.

-Вјероватно се не може до краја године завршити ни припрема Предлога закона, а потребно га је и изгласати у парламенту- казала је Вујовић.

Како је навела, од момента када се закон усвоји, потребно је издвојити још шест до девет мјесеци за припрему пописа.

-Ту постоје и разни међународни стандарди, који кажу да турбулентне друштвено-политичке периоде треба избјегавати, па тада не треба спроводити попис”-додала је Вујовић.

Разлози су, како је рекла, многи.

-Један од основих је гарантовање безбједности пописивача. Ако су тензије јако високе, нико не може гарантовати безбједност пописивача који сам улази у приватност нечијег дома- казала је Вујовић.

Потребно је, како је навела, избјећи љетњу сезону, велику зиму, и обично се помињу два термина, април или октобар, под условом да у том периоду нема избора.

-Тако да је најранији период октобар наредне године, што је одавно познат термин и МОНСТАТ-у и Министарству финансија и социјалног старања, па је онда необично зашто се толико говори о могућности да се попис организује јако брзо. Ту је наравно и епидемиолошка ситуација која се мора узети у обзир- појаснила је Вујовић.

Она сматра да би инсистирање на прикупљању података о етничкој припадности, вјероисповијести и матерњем језику било погрешно.

То би, како је оцијенила Вујовић, изазвало велике тензије и довело до претпописних кампања и негативно би утицало на квалитет свих осталих података.

-Дакле, један од захтјева за измјену је да се та три питања не постављају. Предложили смо и бројна питања која сматрамо да су важна за креирање националних политика из области социјалне и здравствене заштите, младих, заштите особа с инвалидитетом- навела је Вујовић.

Она је истакла да је начин спровођења пописа добар индикатор ситуације у земљи и уколико се не спроведе на адекватан начин, он ће показати одсуство професионалности и експертизе.

Вујовић је казала да очекује да ће измјене које су предложили Влада усвојити и да ће тај процес бити организован онако како треба.

Она је додала да очекује да ће се вратити повјерење грађана у институције које су важне за спровођење пописа и да ће на крају добити податке са којима могу да раде.

Примједбе, предлоге и сугестије на Нацрт закона о попису становништва, домаћинстава и станова у овој години поднијели су Вујовић, извршна директорица агенције СтарсУП Сања Балтић, извршни директор Центра за демократску транзицију Драган Копривица.

-Као и сувласница агенције ДеФацто Оливера Комар, извршни директор агенције ДАМАР Вук Чеђеновић, предсједник Управног одбора Центра за мониторинг и истраживање Златко Вујовић и директорица Центра за демократију и људска права Милена Бешић- наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 10:08