/ - фото Бизнис Ап центар
01/12/2021 u 13:19 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радионица „Будућност виноградарства и винарства Црмнице”

На радионици је разматран будући развој виноградарства и прављене пројекције добрих и лоших аспеката од стране учесника за одређене географске локације

У Бизнис центру Бар одржана је Радионица на тему „Будућност виноградарства и винарства Црмнице” уз учешће великог броја винара, али и представника националног парка „Скадарско језеро”, као и представника локалне самоуправе.

Радионица је организована у склопу пројекта ECOVINEGOALS чији је циљ сузбијање конвенционалних и интензивних пракси у виноградарству, указивањем на негативне ефекте који имају на земљишне и водне ресурсе, као и на квалитет ваздуха, биодиверзитет и све остале услуге екосистема. Пројекат доприноси развоју стратегија и акционих планова, као и унапређењу свих капацитета неопходних за агро-еколошку транзицију виноградарских подручја. Средства за реализацију пројекта обезбијеђена су из транснационалног Interreg V-B Јадранско-јонског програма сарадње - Адрион. Пројекат се реализује на територији шест земаља, Италије, Словеније, Хрватске, Грчке, Црне Горе и Србије. Носилац пројекта је Развојна агенција ВЕГАЛ из Италије, док су одговорни партнери за Црну Гору Бизнис старт центар Бар (БСЦ Бар) и Општина Бар.

Вођа радионице Марија Маркоч је на самом почетку полазницима објаснила претходно одрађену Структурну анализу пилот подручја користећи се мапом Црмничког субрегиона, виноградарског подручја. Учесници су затим у тимовима на мапи означили најзначајније локације с аспекта пољопривредно-туристичког  значаја и истакли по три најзначајнија елемента с аспекта очувања животне средине, економског и социо-културног развоја. Након сумирања свих одговора на мапи дефинисан је први сет најзначајнијих вриједности територије, подијељених по категоријама и прва процјена и анализа предности и недостатака територије.

На радионици је затим разматран будући развој виноградарства и прављене пројекције добрих и лоших аспеката од стране учесника за одређене географске локације. Дефинисане су основне унутрашње слабости и проблеми које је виноградарски сектор произвео животној средини, као и главни потенцијали развоја овог сектора, и позитивне интеракције између пољопривреде и других економских и друштвених сектора. Затим су предлагане активности које би ефикасно могле ријешити неки од проблема и допринијети агроеколошкој транзицији виноградарства. Предложене активности су затим евалуиране од стране вође радионице и свих учесника и на основу евалуације приоритета, креираће се први нацрт локалних акционих планова уз дефинисање приоритета и временског оквира.

Партиципативно управљање агроеколошком транзицијом винограда је процес који укључује све важне заинтересоване стране пилот подручја, што је у случају Црне Горе виноградарско подручје Црмнице, а које ће заједнички радити на изради Акционог плана за агроеколошку транзицију интензивних виноградарских области. Акциони планови ће дефинисати будућност виноградарства и винарства јер ће служити као основ за израду транснационалне стратегије за агроеколошку транзицију на нивоу цијеле јадранско-јонске регије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:05