Borovnjaci / Privatna arhiva
20/04/2024 u 17:26 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Savjeti stručnjaka za gajenje visokožbunaste borovnice: Malčiranjem se guši korov i čuva vlaga

Šumska borovnica se ubraja u biljke koje su otporne na zimsku hladnoću, pa tako i visokožbunasta borovnica dobro podnosi niske temperature, od -20 do -25°C, a oštećenja od mraza su manja ako je zasad zaštićen snežnim pokrivačem, kaže dipl. inž. Mira Bubanja.

Pogoduju joj osunčani, blago nagnuti tereni.

- Borovnica ima plitak korijenov sistem, pa je osjetljiva na sušu. Da bi se dobio ujednačen i kvalitetan plod i ostvarila optimalna rodnost potrebno je u zasadu planirati navodnjavanje. Pogoduje joj rastresita, kisela zemljišta, bogata humusom. Ako zemljište nije kiselo, preporučuje se gajenje u kontejnerima sa odgovarajućim supstratom - savjetuje Bubanja iz Direkcije za savjetodavne poslove u oblasti biljne proizvodnje, iz kancelarije u Bijelom Polju.

image

Mira Bubanja

Milovan Novović

Ona dodaje da borovnica ne podnosi teška zemljišta, pa je pripremu zemljišta za podizanje zasada potrebno pažljivo uraditi, unijeti organsko đubrivo i po potrebi dodati pilotinu četinara ili strugotinu kore.

- Tokom vegetacije potrebno je raditi malčiranje zemljišta, odnosno zagrtanje grmova korom ili pilotinom četinara radi smanjenja rasta korova i održavanja vlažnosti zemljišta. Za sadnju treba koristiti zdrav kvalitetan sadni material, najbolje star dvije-tri godine, sa dobro formiranim korjenovim sistemom. Sadi se u redovima na rastojanju dvai po do tri metra između redova i jedan do jedan i po metar u redu, zavisno od bujnosti sorte - navodi naša sagovornica.

image
Privatna arhiva

Većina sorti je samooplodna

- Unošenje pčelinjih društava u zasad borovnice u vrijeme cvetanja je veoma korisna mjera. Bolje je oprašivanje i oplodnja pa je i bobica krupnija i sočnija. Na jedan hektar dovoljna su 3-4 pčelinja društva. Organsko đubrivo se uglavnom unosi svake treće godine. Potrebno je biljke prihraniti kompleksnim đubrivima od početkom marta i krajem maja, zavisno od starosti biljke i stvarnim potrebama - savjetuje Bubanja.

Plodovi borovnice dozrijevaju od kraja juna do sredine avgusta. Beru se samo zreli plodovi plave boje. Berba se obavlja četiri do pet puta u intervalima od pet do sedam dana.

- Većina sorti je samooplodna, ali zbog boljeg oprašivanja preporuka je u zasadu imati bar dvije ili tri sorte koje imaju isto vrijeme cvjetanja, radi boljeg oprašivanja i dužeg intervala berbe. Kod nas se najviše gaji sorta "đuk" i "blukorp". Osim ovih sorti u manjoj mjeri su zastupljene "patriot", "aurora" i "eliot" - kaže Bubanja.

Da bi se ostvarili redovni i stabilni prinosi potrebno je intezivno sprovođenje agrotehničkih mjera, kao što su plijevljenje korova, navodnjavanje, zaštita.

- Borovnica rađa na dugim jednogodišnjim izdancima. I zato rezidbu je potrebno sprovoditi umjereno - kaže Bubanja, dodajući da prvih godina uglavnom se sastoji u odstranjivanju starih i polomljenih grančica i proređivanju grana koje se ukrštaju. Kako zasad stari (poslije šest do osam godina nakon sadnje), potrebno je raditi podmalađivanje starijih grana na 30-ak centimetara od zemlje, kako bi se obnovilo rodno drvo - savjetuje Mira Bubanja.

Na pijaci u Gintašu pet eura 125 grama borovnica

Plod borovnice je prijatnog i osvežavajućeg ukusa, ali i odličan izvor gvožđa, vitamina A i C, antocijanina i enzima koji imaju blagotvoran efekat na zdravlje. Višestruko je koristan za osobe sa srčanim oboljenjima, dijabetesom, za regulaciji nivoa holesterola u krvi, a ima i antibakterijska i antiupalna dejstva. Zbog svoje izvanredne hranjive vrijednosti i mogućnosti da se koristi u svežem stanju i za preradu, sve više je tražen na tržištu.                         

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Коментари (0)

Још нема објављених коментара

Оставите свој коментар

  1. Региструјте се или пријавите на свој налог
25. mart 2025 00:11