
Pogoduju joj osunčani, blago nagnuti tereni.
- Borovnica ima plitak korijenov sistem, pa je osjetljiva na sušu. Da bi se dobio ujednačen i kvalitetan plod i ostvarila optimalna rodnost potrebno je u zasadu planirati navodnjavanje. Pogoduje joj rastresita, kisela zemljišta, bogata humusom. Ako zemljište nije kiselo, preporučuje se gajenje u kontejnerima sa odgovarajućim supstratom - savjetuje Bubanja iz Direkcije za savjetodavne poslove u oblasti biljne proizvodnje, iz kancelarije u Bijelom Polju.
Ona dodaje da borovnica ne podnosi teška zemljišta, pa je pripremu zemljišta za podizanje zasada potrebno pažljivo uraditi, unijeti organsko đubrivo i po potrebi dodati pilotinu četinara ili strugotinu kore.
- Tokom vegetacije potrebno je raditi malčiranje zemljišta, odnosno zagrtanje grmova korom ili pilotinom četinara radi smanjenja rasta korova i održavanja vlažnosti zemljišta. Za sadnju treba koristiti zdrav kvalitetan sadni material, najbolje star dvije-tri godine, sa dobro formiranim korjenovim sistemom. Sadi se u redovima na rastojanju dvai po do tri metra između redova i jedan do jedan i po metar u redu, zavisno od bujnosti sorte - navodi naša sagovornica.
Da bi se ostvarili redovni i stabilni prinosi potrebno je intezivno sprovođenje agrotehničkih mjera, kao što su plijevljenje korova, navodnjavanje, zaštita.
- Borovnica rađa na dugim jednogodišnjim izdancima. I zato rezidbu je potrebno sprovoditi umjereno - kaže Bubanja, dodajući da prvih godina uglavnom se sastoji u odstranjivanju starih i polomljenih grančica i proređivanju grana koje se ukrštaju. Kako zasad stari (poslije šest do osam godina nakon sadnje), potrebno je raditi podmalađivanje starijih grana na 30-ak centimetara od zemlje, kako bi se obnovilo rodno drvo - savjetuje Mira Bubanja.
Plod borovnice je prijatnog i osvežavajućeg ukusa, ali i odličan izvor gvožđa, vitamina A i C, antocijanina i enzima koji imaju blagotvoran efekat na zdravlje. Višestruko je koristan za osobe sa srčanim oboljenjima, dijabetesom, za regulaciji nivoa holesterola u krvi, a ima i antibakterijska i antiupalna dejstva. Zbog svoje izvanredne hranjive vrijednosti i mogućnosti da se koristi u svežem stanju i za preradu, sve više je tražen na tržištu.
Коментари (0)
Оставите свој коментар