/ - ФОТО: Скриншот
28/05/2022 u 21:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Антиратни скуп у Београду: Од Русије се тражи да повуче 4.036 обавјештајаца из Србије

Навели су и да је напад Русије на Украјину незаконит и сраман и да крши све постулате међународног права.

Неформална група "Руси, Украјинци, Бјелоруси и Срби заједно против рата" одржала је још један антиратни протест у центру Београда, на ком је поручено да Русија мора да престане са нападима и да политика не смије да буде испред живота људи. 

Активисти су послије скупа отишли до Амбасаде Русије, гдје су предали листу захтјева међу којима је и захтјев да Русије повуче из Србије своја 4.036 агента обавјештајних служби.

Напад Русије на Украјину незаконит

Окупљени грађани су са Трга Републике и ове суботе поручили да рат у Украјини који траје више од три мјесеца мора што прије да се заврши. Навели су и да је напад Русије на Украјину незаконит и сраман и да крши све постулате међународног права. Координатор групе Пјотр Никитин је позвао Србе да "отворе очи и не вјерују лажима" за које је рекао да се шире преко неких телевизија са националном фреквенцијом и таблоида, наводећи, уз одобравање окупљених, да у Украјини нема нациста.

- Није могуће замислити свијет без Русије, али опет није могуће замислити ни свијет у коме ће Русија по сопственом нахођењу другима одређивати начин живота и степен слобода коју уживају, ако јој се тај избор не допада онда ће убијати људе, рушити им насеља, пустошити градове, разарати културу и архитектуру - рекао је Иван Виденовић.

Предсједничка кандидаткиња недавних избора и чланица коалиције "Морамо", Биљана Стојковић, поручила је да нема важнијег мјеста од овог на којем треба бити данас и да се дубоко клања окупљенима јер показују упорност у солидарности.

- Ниједан људски живот не може бити вриједан борбе за територије. У Србији се мора послати порука да знамо ко су злочинци и да знамо ко су жртве -  рекла је Стојковић.

Приоритет је зауставити рат

Активисткиња Аида Ћоровић је рекла, читајући поруку у име бројних женских група, да се "више од сто градова у Украјини налази под сталном паљбом руске војске".

- Свако до нас, а ми жене прије свих, треба да се залажемо за мир. Приоритет је зауставити рат и почети мировне преговоре - навела је Ћоровић.

Истакла је да је рат у Украјини као и сви остали "бесмислен, плод патријархалних модела надметања и доминације, мушки рат у мушком свијету".

Како је рекла, "потпуно ирационално слављење руске агресије постало је доминантна матрица размишљања у Србији".

Скупу су присуствовали и политичари Александар Оленик и Зоран Живковић.

Предали листу захтјева

Активисти су се послије скупа упутили ка Амбасади Русије, гдје су предали листу захтјева: да се се трупе Руске Федерације одмах повуку са свих територија суверене Украјине и да се сви починиоци ратних злочина у којима је страдало више десетина хиљада цивила одмах испоруче правосуђу Украјине, ради суђења за ратне злочине.

Од Русије је затражено и да одмах повуче "свих својих 4.036 агената обавјештајних служби" из Србије, а посебно "27 агената у Влади Србије, седам агената у Предсједништву Србије, 86 агената у Министарству одбране, 64 агента у Министарству унутрашњих послова, свих 113 агената у Безбједносно информативној агенцији и бројне агенте у вјерским организацијама у Србији".

Како би се Украјини помогло, на протесту је прикупљана хуманитарна помоћ, која ће бити прослијеђена на адресу украјинске амбасаде у Београду, пише N1.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:47