Вјоса Османи / - РТС
28/02/2022 u 07:20 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Османи: Вучић игра по Путиновим методама, у Украјини се брани демократија

Османи је навела да „дестабилизујуће акције Србије на крају доводе до људске патње и уништења“

Предсједница Косова Вјоса Османи изјавила је и да је Украјина прва линија фронта, а земље Западног Балкана друга линија фронта на којем се брани демократија, преноси Коха. Османи је, у унтервјуу за Тајмс радио, рекла да предсједник Србиије Александар Вучић игра по методама руског предсједника Владимира Путина, а говорила је и о опасности да ситуација у Украјини дестабилизује Западни Балкан.

Османи је навела да „дестабилизујуће акције Србије на крају доводе до људске патње и уништења“.

„Очигледно, предсједник Србије Александар Вучић игра по Путиновим методама. Ако погледате дестабилизујуће акције које је Србија предузела последњих мјесеци у Босни и Херцеговини, Црној Гори и против Косова и других земаља у региону, оне јасно показују да су циљеви Србије већи од пуког територијалног проширења. Ово су хегемонистички циљеви“, наводи Османијева.

Она додаје да се у већини случајева такви циљеви завршавају "људском патњом и уништењем".

"Вјерујем да је посебно важно за ЕУ ​​да види шта јасно говори Србија, да је наклоњена Русији, а не вриједностима ЕУ или других демократских држава“, рекла је Османи.

Она је казала да поређење премијера Велике Британије Бориса Џонсона актуелних Путинових акција у Украјини са поступцима Слободана Милошевића на Косову изазива "болна сјећања".

"Поређење које је премијер Борис Џонсон направио не само да изазива узбуну већ и враћа болна сјећања на злочине почињене над народом. Друго, видимо слике разарања у Украјини и нико боље од народа Косова не разумије како је живјети близу сусједа на челу са ауторитарним режимом", додала је Османи.

Она је додала да Украјина је прва линија фронта, земље Западног Балкана су друга линија фронта за "одбрану демократије ових дана".

"Док се листе могућих санкција повећава, надам се да демократски свијет не оклијева да предузме било какве мјере за спасавање живота у Украјини, али и за спасавање демократије“, рекла је Османи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 21:25