Požar u Grčkoj / - EPA
08/08/2024 u 21:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Grčka poslala još vatrogasaca na Krit, naređena evakuacija šest sela

Grčke vlasti uputile su u četvrtak dodatne snage na ostrvo Krit, gdje se 250 vatrogasaca bori sa šumskim požarom koji je primorao da se evakuiše šest sela u planinskim oblastima.

Vatra je zahvatila maslinjake, poljoprivredno zemljište i šipražje, oštetivši mreže za navodnjavanje, ali nije neposredna prijetnja za prometna odmarališta duž obale tog ostrva.

Vatrogasna služba je danas saopštila da 40 pripadnika specijalne jedinice iz Atine večeras očekuje u centralnoj oblasti ostrva, u Retimnu. Prvi dodatni tim je stigao u srijedu.

Za sada nema povrijeđenih, niti veće materijalne štete na kućama. Jak vjetar ometa gašenje požara u koji su uključene velike flote od 13 vatrogasnih aviona i osam helikoptera.

Više od 2.000 šumskih požara izbilo je ovog ljeta širom Grčke, za koje su vlasti upozorile da nosi najveći rizik od požara u posljednje dvije decenije usljed neobično visokih temperatura povezanih sa klimatskim promjenama. Ali većina je ugašena prije nego što je mogla da izazove velika razaranja ili smrt, kao što je bio slučaj prethodnih ljeta.

Profesor uhapšen zbog podmetanja požara kod Atine

Požar u Retimnu izbio je u srijedu i prvobitno je obuzdan, ali se od jutros obnovio i pojačao zbog jakog vjetra.

Vlada je uložila više sredstava za gašenje požara, uključujući vatrogasne avione i bespilotne letjelice za rano upozoravanje.

Vatrogasna služba je danas saopštila da je u posljednja 24 sata širom zemlje izbilo ukupno 35 požara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:07