Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
04/09/2024 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministri iz zemalja EU oštro kritikovali Mađarsku

Ministri iz vlada Irske, Luksemburga i Belgije su veoma oštro kritikovali Mađarsku, postavljajući pitanje da li nacionalistički kabinet premijera Vitkora Orbana poštuje vrijednosti i standarde Evropske unije.

Poljski predlog Mađarskoj: Napustite EU i NATO ako vam se ne dopadaju

Mađarska je u julu preuzela rotirajuće predsjedavanje blokom 27 zemalja, prenosi N1.

Orban je odmah iznenađujuće otputovao u Moskvu da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je naljutilo nekoliko njegovih kolega iz EU, koji su izjavili da ih mađarski lider ne predstavlja.

- Pitaću i svog kolegu,ministra za evropska pitanja Janoša Boku da li sutra planira put u Moskvu, jer izgleda da je to navika za mađarske političare- rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Gzavije Betel na sastanku u Budimpešti.

Pored svojih veza sa Rusijom, Orbanova vlada je iritirala EU promovisanjem neprijateljstva prema migrantima i LGBTQ+ pravima, kao i kontrolom javnih medija.

Milioni eura u fondovima EU takođe su zamrznuti zbog zabrinutosti oko demokratskog nazadovanja u Mađarskoj.

Betel, njegov belgijski kolega Hađa Lahbib i irska ministarka za evropska pitanja Dženifer Kerol Meknil rekli su da su održali zajedničke sastanke sa članovima mađarskih medija, civilnog društva i LGBTQ+ predstavnicima uoči današnjeg sastanka, kojim je predsjedavao Boka.

- Ljudska prava, osnovne slobode, vladavina prava su veoma važni u Irskoj. Drago mi je što sam ovde sa svojim kolegama da dalje razgovaramo o vladavini prava i zabrinutostima koje imamo u vezi sa budućnošću Evrope- rekla je Meknil.

Ministri su svoje izjave davali direktno u kameru mađarske televizije, bez obavještavanja novinara.

Bio je to neuobičajen i potencijalno neugodan javni prikaz za Mađarsku, s obzirom na to da zemlje članice EU retko kritikuju jedna drugu u javnosti.

Lahbib je rekla da će poslati poruku da „mađarsko predsjedavanje treba da bude ambiciozno, da radi na ujedinjenju, na izgradnji mostova između 27 država članica Evropske unije“.

Ona je pozvala Budimpeštu da ukine veto na fondove EU koji pomažu u isporuci oružja Ukrajini.

Mnoge zemlje EU šalju zvaničnike nižeg nivoa na sastanke čiji je domaćin Mađarska u znak protesta zbog njenog ponašanja.

Prošle nedelje, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj takođe je iskoristio svoja ovlašćenja da premjesti skup ministara spoljnih poslova EU, iz Budimpešte u Brisel.

- Za mene je bilo važno biti danas u Budimpešti. Znate, velika pitanja: da li dolazimo, zar ne dolazimo, da li treba da dođemo, da li je dobro doći, da li je bolje bojkotovati. Ne biti ovde bi, mislim, bila greška. Ali biti ovde znači i biti glasan- rekla je Betel.

Mađarska prestaje da predsjedava EU 31. decembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 17:22