/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
26/01/2024 u 22:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Politiko: Oduzimanje Budimpešti pravo glasa u EU više nije nezamislivo

Pet evropskih zvaničnika i diplomata reklo je da su članice EU spremne da naprave taj korak, što bi bio istorijski potez za zajednicu koja se oslanja na koheziju i jednoglasnost

Nakon godina mekog pristupa mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, evropske diplomate daju signale da takozvana "nuklearna opcija" - oduzimanje Budimpešti pravo glasa u EU više nije nezamislivo, ako Mađarska naredne nedelje ponovo pokuša da blokira pomoć Ukrajini od 50 milijardi eura, prenosi Nova.rs.

Pet evropskih zvaničnika i diplomata reklo je da su članice EU spremne da naprave taj korak, što bi bio istorijski potez za zajednicu koja se oslanja na koheziju i jednoglasnost, prenosi Politiko.

- Ako Orban na februarskom samitu ponovo blokira sporazum o budžetu od 50 milijardi eura za Ukrajinu, aktiviranje člana sedam za oduzimanje glasačkih prava Mađarskoj moglo bi da postane prava opcija -  rekao je jedan diplomata EU.

Orban je u decembru blokirao odluku EU da pošalje pomoć Ukrajini, a tada je rekao da bi bio spreman da skine veto samo ako Brisel odblokira zamrznuta sredstva Mađarskoj zbog kršenja vladavine zakona.

Godinama je Evropska unija pokušavala da spriječi urušavanje vladavine prava u Mađarskoj uskraćujući joj finansijsja sredstva, a Orban je zauzvrat u više prilika koristio pravo veta.

- Jasno je da su šefovi država i vlada siti Orbana. Vrijeme je da shvati da prijetnja aktiviranja člana sedam sada zaista postoji - rekao je profesor evropske politike Stiven Van Henke.

Problem bi mogao da bude što se neke zemlje centralne i istočne Evrope plaše pozivanja na član 7, jer se brinu da bi se u budućnosti mogle suočiti sa sličnim proveravanjem vladavine prava kod kuće, reklo je Politiku nekoliko diplomata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:01