/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
17/06/2022 u 16:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потражња за аутомобилима пала у мају

У објављеном извјештају АЦЕА-е, у ЕУ је у мају регистровано 791,55 хиљада нових аутомобила, 11,2 одсто мање него у истом прошлогодишњем мјесецу

Потражња за новим аутомобилима у Европској унији (ЕУ) поново је ослабила у мају, десети мјесец заредом, одражавајући проблеме у набавним ланцима и смањену куповну моћ грађана због инфлације, саопштено је из Европског удружења произвођача аутомобиле (АЦЕА).

У објављеном извјештају АЦЕА-е, у ЕУ је у мају регистровано 791,55 хиљада нових аутомобила, 11,2 одсто мање него у истом прошлогодишњем мјесецу, преноси Хина.

Иако је пад блажи него у априлу када се потражња смањила 20,6 одсто, означава наставак силазног тренда десети мјесец заредом.

Сва четири водећа тржишта биљежила су двоцифрени пад потражње, а највећи је био у Италији гдје се смањила 15,1 одсто.

Слиједи Шпанија са 10,9-постотним падом, а близу су и Њемачка и Француска које су биљежиле 10,2 односно 10,1 одсто мање регистрованих нових аутомобила него у прошлогодишњем мају.

И подаци за период од јануара до маја показују двоцифрени пад потражње за новим аутомобилима у ЕУ, 13,5 одсто, уз регистрованих 3,72 милиона нових возила.

Потражња у Италији смањена је готово четвртину, а у Француској шестину, показује АЦЕА-ин извјештај.

Најблажи пад биљежила је Њемачка, 9,3 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:23