Никола Саркоѕи / - интернет
06/10/2023 u 15:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sarkozi optužen za uticaj na svjedoke

Nakon 30 sati ispitivanja tokom skoro četiri dana, istražne sudije su odlučile da postoji osnov da optuže Sarkozija da je imao koristi od manipulisanja svjedocima i od zavjere da se utiče na pravosudni proces

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi optužen je danas za manipulisanje svjedocima, čime se produžava dugačka lista njegovih pravnih problema, uključujući nezakonito finansiranje kampanje.

Nakon 30 sati ispitivanja tokom skoro četiri dana, istražne sudije su odlučile da postoji osnov da optuže Sarkozija da je imao koristi od manipulisanja svjedocima i od zavjere da se utiče na pravosudni proces, rekao je izvor iz pravosuđa agenciji AFP.

Postupak protiv Sarkozija, koji je i dalje uticajna ličnost u francuskoj konzervativnoj politici, povezan je sa optužbama da je uzeo novac od pokojnog libijskog diktatora Moamera Gadafija radi finansiranje jedne od svojih izbornih kampanja, za šta će mu se suditi 2025. godine.

Ključni svjedok u tom slučaju je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin. On je tvrdio da je 2006. i 2007. godine predao tri kofera sa ukupno pet miliona evra za Sarkozijevu kampanju.

Međutim, 2020. godine Takijedin je iznenada povukao svoju inkriminišuću izjavu, što je izazvalo sumnju da je Sarkozi možda izvršio pritisak na svjedoka da se predomisli.

Sarkozi (68) je već dva puta osuđen za korupciju i trgovinu uticajem u odvojenim slučajevima koji uključuju pokušaje uticanja na sudiju i finansiranje kampanje.

Sarkozi, koji je vodio Francusku od 2007. do 2012. godine, uložio je žalbu na obje presude.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:36