/ UNSPLASH - DAVID MONJE SVIJEćA, ILUSTRACIJA
23/12/2023 u 12:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Češkoj dan žalosti za žrtvama masakra na univerzitetu

Vlada je pozvala građane da u podne održe minut ćutanja, dok bi širom članica Evropske unije i NATO-a trebala da zazvone zvona na crkvama

Širom Češke danas su zastave na javnim zgradama na pola koplja dok je zemlja u danu žalosti za žrtvama masovnog ubistva na univerzitetu u Pragu u kojem je poginulo 14 ljudi, a 25 je ranjeno, prenose mediji.

Vlada je pozvala građane da u podne održe minut ćutanja, dok bi širom članica Evropske unije i NATO-a trebala da zazvone zvona na crkvama.

U Pragu su ljudi u petak počeli da odaju poštu žrtvama paljenjem svijeća ispred zgrada Karlovog univerziteta. Studenti, prijatelji žrtava i drugi okupili su se na bdenju, piše RSE.

Češke policija potvrdila je da je napadač izvršio samoubistvo. Direktor regionalnog štaba policije u Pragu Petr Matejček rekao je da se napadač ubio na balkonu zgrade univerziteta dok su se policajci približavali. Policija nije objavila ime napadača.

Vlasti su saopštile da napadač nije imao krivični dosije, a policija nije objavila detalje o mogućem motivu. Istražitelji su rekli da nisu pronašli nikakvu vezu s nekom ekstremističkom ideologijom ili grupama i vjeruju da je djelovao sam.

Posle napada, najgore masovne pucnjave u zemlji, policija je saopštila da je širom zemlje pojačala bezbjednost oko javnih zgrada i škola, koje su zatvorene za božićne praznike. Predavanja i drugi događaji na Karlovom univerzitetu su otkazani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:26