Вол стрит
12/02/2022 u 10:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ослабиле дионице на Вол стриту

Амерички инвеститори, наиме, очито вјерују како ће Руси наредних дана напасти Украјину, преноси СЕЕбиз

Права распродаја догодила се у петак на Вол стриту, а главни су разлози геополитичке природе.

Амерички инвеститори, наиме, очито вјерују како ће Руси наредних дана напасти Украјину, преноси СЕЕбиз.

Дионице су у петак ослабиле јер су повећане напетости између Украјине и Русије довеле до скока нафте и навеле улагаче да одустану од ризичне имовине попут дионица.

Током трговинског дана дионице су углавном биле непромијењене све док наслови везани уз Украјину у послијеподневном дијелу трговине нијесу навели трговце да крену у њихову распродају те куповину обвезница.

Насдаq Цомпосите потонуо је 2,78 одсто на 13.791,15, док је С&П 500 пао 1,9 одсто на 4.418,64. Доw Јонес Индустриал Авераге ослабио је 503,53 бода, или 1,43 одсто, на 34.738,06.

Дионице су се нагло спустиле у послијеподневном трговању након скока цијена нафте за који се чинило да је везан уз повећану забринутост због тога што Русија предузима војну акцију против Украјине.

Отприлике два сата прије краја трговања, амерички савјетник за националну сигурност Јаке Сулливан рекао је на брифингу у Бијелој кући да постоје знакови руске ескалације на граници с Украјином и да је могуће да би се инвазија могла догодити током Олимпијских игара, упркос нагађањима напротив.

И Сједињене Америчке Државе (САД) и Велика Британија позвале су своје грађане да што прије напусте Украјину.

Сулливан је истакнуо да САД нијесу сигурни да је руски предсједник Владимир Путин донио коначну одлуку о инвазији Украјине, али да би се могло догодити ускоро.

Дионице су пале с најнижих вриједности, а цијене нафте и обвезница повукле су се са својих највиших вриједности након тог Сулливановог коментара, што је мало супротставило ранији извјештај који је изазвао потресање тржишта.

Дионице туристичких дионица попут авио превозника нагло су пале. Дионице Америцан Аирлинеса пале су готово шест одсто. Еxпедиа је пала више од два одсто након што је зарада у четвртом тромјесечју већа од очекиване повећала дионице у раном трговању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 21:08