Vladimir Putin / - SHUTTERSTOCK
12/12/2023 u 12:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin potpisao dva zakona u oblasti zajedničke odbrane Rusije i Bjelorusije

Na osnovu zakona o ratifikaciji protokola sa Bjelorusijom, u sporazum o zajedničkom obezbjeđenju regionalne bezbjednosti u vojnoj oblasti uveden je termin "funkcionisanje regionalne grupacije"

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma sa Bjelorusijom o formiranju zajedničkih centara za borbenu obuku. Potpisan je  i zakon o ratifikaciji protokola sa Bjelorusijom, kojim su unesene nove odredbe u sporazum o zajedničkom obezbjeđenju regionalne bezbjednosti u oblasti odbrane, prenosi Aldžezira Balkan.

Odgovarajući dokument postavljen je sajtu zvaničnog izdanja pravnih akata, prenijele su RIA Novosti. 

U sporazumu o formiranju zajedničkih centara za borbenu obuku precizirani su zadaci tih centara, kao što je zajednička borbena obuka, dežurstvo vojnih kontingenata, izvođenje drugih zadataka borbene obuke, razmjena iskustava o upotrebi naoružanja, vojne i specijalne opreme. 

Osim toga, vojna lica i pokretna imovina obje zemlje oslobođeni su poreza, a osoblje neće plaćati porez na zarade na teritoriji zemlje domaćina, navodi se u sporazumu.

Na osnovu zakona o ratifikaciji protokola sa Bjelorusijom, u sporazum o zajedničkom obezbjeđenju regionalne bezbjednosti u vojnoj oblasti uveden je termin "funkcionisanje regionalne grupacije".

Protokol reguliše sprovođenje odredaba normativno-pravnih dokumenata bilateralne saradnje radi obezbjeđenja vojne bezbjednosti Unije Rusije i Belorusije, kao i zajedničko planiranje i regionalno grupisanje trupa dvije zemlje i finansiranje zajedničkih aktivnosti operativne, mobilizacione i borbene obuke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:31