Vladimir Putin / - EPA
09/05/2023 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svega šest lidera država uz Putina na paradi u Moskvi

Poređenja radi, 2015. godine, godinu dana nakon što je Rusija anektirala poluostrvo Krim, na paradu u Moskvu došlo je mnogo više lidera sa istoka i iz Azije, ali bilo je i zvanica iz Evrope

U Moskvi je danas održana vojna parada povodom 78. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Broj Putinovih kolega koji su došli da upriliče ovaj događaj je mali, svega šestoro, dok je prethodnih godina paradu posmatrala čitava plejada stranih zvaničnika, objavio je beogradski N1.

Naime, tokom današnjeg dana na Crvenom trgu uz Putina stajali su predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, zatim predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, predsjednik Kirgizije Sadir Žaparov i predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon, kao i jermenski premijer Nikol Pašinjan, prenosi Nova.rs.

Lukašenko je godinama Putinov blizak saradnik. Kada je ruski predsjednik započeo invaziju na Ukrajinu, bio je među prvima koji je otvoreno stao na stranu Rusije. Zapravo, ruski tenkovi su ušli na ukrajinsko tlo preko bjeloruske granice. Dugo se nagađalo da li će Lukašenko uvući Bjelorusiju u rat i direktno slanjem svoje vojske u Ukrajinu, međutim to se, za sada, nije dogodilo.

Rusija i Bjelorusija tokom posljednje dvije godine sprovodile su, dosta češće nego prethodnih decenija, zajedničke vojne vježbe. Uz to, mnogi analitičari godinama sugerišu da, je upravo „talački položaj Lukašenka“ kamen temeljac njegovog opstanka na vlasti.

Poređenja radi, 2015. godine, godinu dana nakon što je Rusija anektirala poluostrvo Krim, na paradu u Moskvu došlo je mnogo više lidera sa istoka i iz Azije, ali bilo je i zvanica iz Evrope, poput predsjednika Češke Miloša Zemana.

Pored njega, na svečanoj tribini bili su prisutni lideri Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Brazila, Vijetnama, Egipta, Indije, Južnoafričke Republike, Kipra, Kine, Kube, Mongolije, Turkmenistana, ali i Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:43