Jezero plin / FOTO: NASA/SHUTTERSTOCK - FOTO: NASA/SHUTTERSTOCK
29/09/2022 u 04:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aljaska: Novonastala jezera ispuštaju puno opasnog plina, naučnici zabrinuti

Ovakva jezera ispuštaju toliko metana da ih je vrlo lako zapaliti

Jezera na Aljasci koja nastaju zbog otapanja permafrosta "izbacuju" metan u atmosferu, upozoravaju naičnici, prenosi Index.hr.

Ova jezera, koja se nazivaju termokarsti, toliko su puna plina opasnog za klimu da se može vidjeti kako on u mjehurićima izbija na površinu. Prema istraživanju iz 2021., s otapanjem "vječnog leda" na Aljasci stvara se sve više i više ovakvih jezera. 

Permafrost ili stalno zamrznuto tlo je naziv u geologiji za tlo koje se nalazi na temperaturi od 0 stepeni Celzijusa, ili nižoj, u razdoblju od dvije ili više godina. Do otapanja permafrosta na Aljasci, odnosno ledenog pokrivača koji bi treballo biti zamrznut tokom cijele godine, dolazi zbog klimatskih promjena; sve viših temperatura i većeg broja šumskih požara.

NASA-in projekt Arctic Boreal Vulnerability Experiment (ABoVE) proučava uticaj ovakvih novonastalih jezera na klimatske promjene. Pri otapanju "vječnog leda" tope se i masivni blokovi leda koji su zabijeni u tlo, što uzrokuje urušavanje tla.

- Prije mnogo godina tlo je bilo oko tri metra više i tu se nalazila smrčeva šuma", rekla je Katey Walter Anthony, sa Univerziteta Alaska-Fairbanks, opisujući termokarst Big Trail na Aljasci.

Walter Anthony sarađuje s projektom ABoVE na proučavanju uticaja jezera Big Trail na klimatske promjene. Kako voda prodire u vrtače, tako dolaze i bakterije.

- Jezero Big Trail izgleda kao kad neko otvori vrata zamrzivača i pusti da se hrana otopi i raspadne. Dok bakterije razgrađuju materijal, izbacuju plin metan, kazala je Walter Anthony.

Na Arktiku postoji milion jezera, ali je većina njih stara hiljadama godina i više ne ispušta mnogo plina. Samo ona novija, poput Big Traila, koja su se pojavila prije manje od 50 godina, ispuštaju visoke nivoe metana.

Ovakva jezera ispuštaju toliko metana da ih je vrlo lako zapaliti, kao što se može vidjeti na videosnimku.

Iako je ugljen dioksid (CO2) glavni pokretač klimatskih promjena, curenje metana takođe ubrzava probleme s globalnim zagrijavanjem. Metan je staklenički plin, što znači da u atmosferi zadržava toplotu koja zrači iz tla, umjesto da dopusti hlađenje Zemlje.

Mnogo je moćniji od CO2 u tom smislu, odnosno oko 30 puta je učinkovitiji u zadržavanju toplote. No on se takođe brže raspršuje od CO2 koji se zapravo duže zadržava u atmosferi, piše Business Insider.

- Smanjenje emisija metana je izuzetno važno u borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja. Metan takođe doprinosi stvaranju prizemnog ozona, što svake godine u svijetu uzrokuje otprilike 500.000 preuranjenih smrti, rekao je Rick Spinrad, voditelj američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

Emisijama metana doprinose ljudske aktivnosti kao što su poljoprivreda, iskorištavanje goriva i mjesta za odlaganje otpada. No, postoje i prirodni izvori; poput močvara ili ovakvih novonastalih jezera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 08:18