Уједињене нације / - ФОТО: РТРС
22/01/2022 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Антонио Гутереш сматра да Русиjа неће окупирати Украjину

- Проблем треба рjешавати дипломатским путем, а не воjном интервенциjом - казао је Антонио Гутереш

Генерални секретар Уjедињених нациjа Антонио Гутереш изjавио jе како jе сигуран да Русиjа неће окупирати Украjину и како се нада да ће се испоставити да jе управу, jавља Anadolu Agency (АА).

Након што jе Генерална скупштина утврдила приоритете за 2022. годину, шеф УН-а Гутереш се обратио новинарима и, између осталог, коментирао тензиjе у односима између Русиjе и Украjине.

У супротности са међународном праву

- Проблем треба рjешавати дипломатским путем, а не воjном интервенциjом. Окупациjа неке земље од стране друге jе противна међународном праву. У актуелноj ситуациjи се надам да се то неће догодити, сигуран сам у то и надам се да ће се испоставити да сам управу - казао jе Гутереш.

Упоредо с тим, Гутереш jе коментирао и сукобе у Jемену те оштро осудио зрачне нападе у коjима су просаудиjске коалиционе снаге убиле десетине људи у тоj земљи.

- Морамо прекинути оваj зачарани круг напетости коjе ескалираjу jедна за другом - поручио jе Гутереш.

На упит новинара АА да коментира ситуациjу у Авганистану, Гутереш jе казао да се у тоj земљи и даље крше људска права и да талибанска власт ниjе испунила обећање о заштити права жена и дjевоjчица.

Погрешно би било кажњавати циjели авганистански народ

Казао jе да jе заштита тих права неопходна да би талибанска власт добила међународно признање и подршку.

- Авганистан jе суочен са економским фиjаском и хуманитарном катастрофом. Погрешно би било кажњавати циjели афганистански народ зато што де факто званичници не раде како треба - казао jе Гутереш.

Гутереш jе поновио своj раниjи позив на убризгавање новца у привреду и ослобађање замрзнуте имовине како Авганистан не би пропао.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 01:06