/ - PHOTO BY MAX KUKURUDZIAK ON UNSPLASH
19/05/2022 u 23:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Г7 ће дати Украјини средства која су јој потребна

Састанак Г7, групе седам најразвијених земаља завршава се 20. маја

Америчка министарка финансија Џенет Јелен рекла је да су се финансијски лидери Г7 сложили да обезбиједе Украјини финансијска средства која су јој потребна у борби против руске инвазије, преноси портал RTCG.

Јелен је, говорец́и новинарима након првог дана састанка министара финансија и гувернера централних банака Г7, одбила да потврди цифру од 18,4 милијарде долара обец́ану у нацрту саопштења групе у који је Ројтерс имао увид.

Јелен је рекла да су обец́ања о финансирању Украјине током састанка премашила 15 милијарди долара за које је Кијев процијенио да су му потребни у наредна три мјесеца да надокнади изгубљене приходе јер рат разара економију Украјине.

Русија је покренула инвазију на Украјину 24. фебруара.

Пакет америчке помоц́и од 40 милијарди долара укључивао би 7,5 милијарди долара нове економске помоц́и, док је Европска комисија обец́ала девет милијарди еура за Украјину, рекла је Јелен. Друге земље, укључујуц́и Канаду и Нјемачку, обец́але су додатне износе.

-Порука је била: ‘Ми стојимо иза Украјине. Скупиц́емо заједно средства која су им потребна да прођу кроз ово'- рекла је Јелен.

Састанак Г7, групе седам најразвијених земаља завршава се 20. маја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:03