ilustracija   / - PHOTO BY BRIAN MCGOWAN ON UNSPLASH
03/08/2024 u 22:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ima li života na Veneri?

U oblacima gasa koji obavijaju Veneru nalaze se elementi koji bi mogli biti znak života, pokazalo je novo istraživanje uslova na - barem se dosad tako mislilo - nenastanjivom planetu, piše New York Post.

Venera je užarena planeta, čije je atmosfera ispunjena nagrizajućom sumpornom kiselinom, zbog koje bi svaki oblik života trebao biti nemoguć, piše NYP. Ali nakon što je prije četiri godine na Veneri otkriven i fosfin, sada su naučnici došli do zaključka da bi prisutnost tog gasa i hemikalije amonijak mogla promijeniti ono što znamo o mogućem životu na planeti.

- Prema svim normalnim očekivanjima, to ne bi trebalo biti tamo- rekao je astrofizičar Dave Clements s Imperial Collegea u Londonu.

- I fosfin i amonijak predloženi su kao su biomarkeri, uključujući i egzoplanete. Tako da je njihovo otkriće u atmosferi Venere vrlo zanimljivo- navodi.

Otkriće amonijaka na Veneri - koju neki nazivaju Zemljinim ‘zlim blizancem‘ - ključno je za eventualno otkriće života, kaže Clements.

- Daleko smo od toga da to kažemo, ali ako postoji život na Veneri koji proizvodi fosfin, nemamo pojma zašto ga proizvodi. Međutim, ako na Veneri postoji život koji proizvodi amonijak, imamo ideju kako bi bilo moguće udisati amonijak- istakao je,

Ako je amonijak prisutan u kapljicama ispunjenim sumpornim dioksidom koje čine oblake, mogao bi filtrirati dovoljno kiselosti za preživljavanje bakterijskog života, što bi bila njegova ‘funkcionalna svrha‘, objasnio je Clements.

Profesorica astronomije iz Cardiffa, Jane Greaves, rekla je da bi bilo sjajno saznati stvaraju li neki mikrobi takvo okruženje.

- To bi tamošnju okolinu učinilo mnogo manje kiselom i mnogo lakšom za preživljavanje, do te mjere da je kiselost ista kao i na nekim od najekstremnijih mjesta na Zemlji- rekla je Greaves, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 17:47