Ilustracija / FOTO: Unsplash
04/07/2024 u 22:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iran osudio aktivistkinju na smrtnu kaznu usred protesta grupa za ljudska prava

Aktivistkinju za ranička prava Sharifeh Mohammadi osudio je na smrtnu kaznu Revolucionarni sud u sjevernom gradu Rasht, rekle su grupe za prava za Radio Farda RSE4. jula, što je potez koji su njene pristalice označile "srednjovjekovnim i zločinačkim".

Sud je rekao da je žena osuđena na temelju optužbi za "oružanu pobunu protiv države" i uključio kao dokaz njeno članstvo u nezavisnoj radničkoj organizaciji.

Optužena je i da je članica zabranjene kurdske separatističke partije Komala, što je porodica negirala.

Novinska agencija Hengawsa sjedištem u Norveškoj i novinska agencija Human Rights Activists sa sjedištem u Sjedinjenim Državam takođe su izvijestili o smrtnoj kazni Sharifeh Mohammadi, javljaju agencije prenose mediji.

Kampanja za odbranuopisala je radničku organizaciju - Koordinacijski odbor za pomoć pri osnivanju radničkih organizacija - kao legalnu, ali je rekla da, u svakom slučaju, ona nije bila članica 10 godina.

Odbrambena kampanja je sudsku presudu protiv nje nazvala "srednjovjekovnom i zločinačkom".

Mnogi vjeruju da je ova smiješna i neutemeljena presuda donesena isključivo kako bi se stvorila atmosfera straha i zastrašivanja među aktivistima [pokrajine Gilan] rekla je grupa.

Mohamadijeva tetka Vida Mohammadi rekla je za Radio Farda RSE da je žena mučena u zatvoru nakon hapšenja 5. decembra 2023. godine i da je provela nekoliko mjeseci u samici. Dodala je i da Sharifeh Mohammadi nije bila povezana ni sa jednom političkom organizacijom unutar ili izvan zemlje.

Organizacija za zaštitu prava Hengaw rekla je da je Sharifeh Mohammadi "izdržala psihičko i fizičko mučenje od strane ispitivača iranske obavještajne službe... koji su tražili od nje iznuđeno priznanje".

Centar Abdorrahman Boroumand sa sjedištem u SAD-u, koji se fokusira na iranska pitanja, rekao je da je smrtna kazna povezana s "njenom uključenošću u nezavisni radnički sindikat".

Ova ekstremna presuda naglašava oštro suzbijanje neslaganja unutar Irana, posebno protiv radničkih aktivista usred ekonomskih previranjanavodi se.

Veliki protesti izbili su u provinciji Gilan i širom zemlje 2022. godine nakon smrti Mahse Amini, koja je uhapšena zbog navodnog kršenja strogog iranskog kodeksa oblačenja za žene.

Više od 500 demonstranata je ubijeno širom zemlje, a hiljade uhapšeno tokom mjeseci nemira.

Domaći i međunarodni aktivisti za ljudska prava optužili su Teheran da koristi smrtnu kaznu da zastraši demonstrante i druge nakon masovnih demonstracija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 22:43