/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
28/05/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineska industrijska dobit pala 18 odsto u aprilu zbog pada potražnje

Dobit je pala 20,6 odsto u periodu od januara do aprila u odnosu na godinu ranije, u poređenju sa padom od 21,4 odsto u prva tri mjeseca, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS)

Dobit kineskih industrijskih firmi pala je u prva četiri mjeseca, pokazali su podaci, dok su se kompanije nastavile boriti s pritiscima na marže i slabom potražnjom usred posustalog ekonomskog oporavka.

Dobit je pala 20,6 odsto u periodu od januara do aprila u odnosu na godinu ranije, u poređenju sa padom od 21,4 odsto u prva tri mjeseca, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS).

Samo u aprilu su industrijske kompanije zabilježile pad dobiti od 18,2 odsto na godišnjem nivou, prema NBS-u, koji samo povremeno daje mjesečne podatke. Dobit je smanjena 19,2 odsto u martu, prenosi SEEbiz.

Glavni ekonomist Jones Lang Lasallea, Bruce Pang, kazao je da podaci pokazuju da su industrijska preduzeća, posebno privatna preduzeća i preduzeća u vlasništvu kapitala, i dalje pod uticajem kombinacije nepovoljnih faktora kao što su bazni učinak, kratkoročni pritisak na ekonomski oporavak i silazni trend PPI-ja (proizvođač cijene.

Kineske firme se bore i sa slabom potražnjom kod kuće i sa smanjenom potražnjom na glavnim izvoznim tržištima zemlje. Proizvođačka deflacija produbila se u aprilu, pri čemu je indeks proizvođačkih cijena (PPI) pao najbrže od maja 2020.

Lenovo, najveći svjetski proizvođač personalnih kompjutera, rekao je ove sedmice da su kvartalni prihod i dobit opali u periodu od januara do marta te da je smanjio osam odsto do devet odsto svoje radne snage kako bi smanjio troškove, dok globalna potražnja za PC-evima nastavlja padati.

Proizvođači čelika i drugih industrijskih metala takođe su oštećeni. Cijene čeličnih armaturnih šipki koje se koriste u građevinarstvu ove sedmice su dosegle najniži nivo u tri godine, a samo trećina fabrika u zemlji trenutno posluje s dobiti, prema konsultantskoj firmi Mysteel.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:13