Макорон ртрс / - ФОТО: РТРС
19/05/2022 u 22:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон: Рат у Украјини може да се прошири

Макрон је позвао европске вође да дају брзи први одговор на поднијет захтјев Молдавије за чланство у ЕУ

Француски предсједник Емануел Макрон поновио је забринутост око ризика ширења украјинског рата на околне земље, приликом пријема предсједнице Молдавије, сусједа Украјине, преноси Danas.rs.

-Ширење сукоба на сусједне земље не може бити искључено", рекао је данас Макрон указујући на "недавне инциденте" у молдавском региону Приднестровљу гдје су већ стациониране руске трупе и гдје су биле експлозије, преноси агенција АП.

-Француска остаје посебно будна према безбједносној ситуацији у региону- рекао је француски предсједник.

Он је похвалио помоћ коју Молдавија пружа избјеглицама из Украјине.

Та мала прозападна бивша совјестска република суочена је са приливом избјеглица из Украјине.

Макрон је позвао европске вође да дају брзи први одговор на поднијет захтјев Молдавије за чланство у ЕУ.

Молдавска предсједница Маја Санду поздравила је Макронову "иницијативу" о формирању европске политичке заједнице, која би према њој дозволила Молдавији да "убрза" приступ Европској унији, преноси Франс прес.

-Поздрављам иницијативу предсједника Макрона о формирању европске политичке заједнице која ће подржати и убрзати наш процес приступања ЕУ- рекла је она у изјави са својим француским колегом испред Јелисејске палате.

Она је рекла да је Молдавија земља која има европску историју и која ће без сумње имати европску будућност, изразивши "ријешеност" Кишињева да постане земља чланица ЕУ.

Рекла је да разумије да је то дуг и комплексан процес, који захтијева много напора и рада, да Молдавија не тражи да скрати тај пут, да је спремна да уложи напор.

Молдавија је 3. марта поднијела захтјев за чланство у ЕУ, што је истог дана урадила и Грузија, док је Украјина поднијела захтјев 28. фебруара.

Око 450.000 украјинских избјеглица ушло је у Молдавију а десетине хиљада њих, од којих су половина дјеца је остало, рекла је Санду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:34