Монт Еверест / - SHUTTERSTOCK
05/02/2022 u 07:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Највиши глечер на Монт Евересту се убрзано топи због климе

Угрожено и снабдијевање водом милијарду људи

Највиши глечер на Монт Евересту Саут кол због климатских промјена се топи убрзаним темпом, па је за 25 година изгубио више од 54 центиметра дебљине, показује нова студија Универзитета у Мејну.

У истраживању се указује на то да се глечер, који се налази на око 7.906 метара надморске висине стањује 80 пута брже него у тренутку када је формиран.

Научници су као разлог за то навели пораст температуре и снажне ветрове, преноси BBC.

Истраживачи су открили да је се од `90-их година отопила количина леда којој је требало око 2.200 година да се формира.

Примијетили су и да је снијежни омотач глечера еродирао, због чега је црни лед који се налази испод њега изложен сунцу, што убрзава процес топљења.

Један од истраживача, др Мариус Потоцки, каже да студија наговјештава да глечер Саут кол можда нестаје и да је већ "реликвија из старијих, хладнијих времена".

Тим од 10 научника посјетио је Саут кол, гдје је поставио двије највеће станице за праћење временских прилика на свијету и извукао узорке из леденог језгра дугог 10 метара.

Утицај климатских промјена на глечере који се налазе на оволикој висини још није био анализиран, а лидер експедиције др Пол Мајевски рекао је за BBC да студија доприноси разумијевању високе надморске висине и показује изузетну осјетљивост Земљиних система на чак и релативно мале промјене.

Он предвиђа да би убрзано топљење глечера могло да има широк спектар значајних регионалних и глобалних последица.

Око милијарду људи снабдијева се пијаћом водом из планинског ланца Хималаја, а ако други глечери у том региону и ширим свијета почну да се топе истом брзином као Саут кол, њихов капацитет да обезбиједе воду за пиће и наводњавање могао би у значајној мјери да опадне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:38