Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - ALONSO REYES
24/02/2024 u 18:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Napad Huta na brod u Crvenom moru izazvao opasnu naftnu mrlju

Brod je pretrpio znatnu štetu što je dovelo do nastanja naftne mrlje, dodala je američka komanda i upozorila da bi i teret iz broda mogao da se prospe u Crveno more i pogorša "ekološku katastrofu"

Napad ovog mjeseca jemenskih pobunjenika Huti na brod u moreuzu Bab el Mandem koji povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom, izazvao je naftnu mirlju od 29 kilometara, navela je američka vojska.

Vojska je dodala da postoji ekološka opasnost i od prosipanja tereta đubriva iz broda pod zastavom Beliza, prenose agencije.

Teretni brod "Rubimar" (Rubymar) registrovan u Velikoj Britaniji, a pod upravom kompanije iz Libana, napadnut je 18. februara dok je plovio kroz moreuz Babl-el Mandeb, saopštila je američka centralna vojna komanda (Centcom).

Zbog raketnog napada posada je morala da napusti brod koji je bio na putu za Bugarsku iz Horkavkana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa više od 41.000 tona đubriva, saopštio je Centcom, prenosi RSE.

Brod je pretrpio znatnu štetu što je dovelo do nastanja naftne mrlje, dodala je američka komanda i upozorila da bi i teret iz broda mogao da se prospe u Crveno more i pogorša "ekološku katastrofu".

- Huti nastavljaju da zanemaruju regionalni uticaj svojih neselektivnih napada, prijeteći ribarstvu, priobalnom stanovništvu i uvozu hrane, navela je američka komanda.

Međunarodno priznata vlada Jemena u subotu je pozvala države i organizacije za zaštitu mora da brzo ograniče naftnu mrlju i spriječe "znatnu ekološku katastrofu".

U saopštenju Vlade čije sjedište je u južnom jemenskom gradu Adenu, piše da brod pluta ka ostrvima Haniš, jemenskom arhipelagu u južnom dijelu Crvenog mora.

Američka komanda je rekla da je u petak izvršila napade na oblasti pod kontrolom Huta u Jemenu i uništila sedam protivbrodskih krstarećih raketa koje su pripremane da budu ispaljene ka Crvenom moru. Centcom je naveo da su ti napadi bili u samoodbrani jer su rakete bile neposredna prijetnja za teretne brodove i američku borbenu flotu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:27