Protesti u Iranu / TWITTER/KMOOREGILBERT - TWITTER/KMOOREGILBERT
15/10/2022 u 23:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nastavljeni protesti u Iranu

Iranska agencija za ljudska prava (HRANA) saopštila je da su od 17. septembra do petka poginule 233 osobe, uključujući 32 maloljetnika

Demonstranti širom Irana nastavili su antivladine proteste, koji su počeli nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u policijskom pritvoru, prenosi Mina.

Iranska vlada insistira na tome da Amini nije bila maltretirana u policijskom pritvoru, ali njena porodica kaže da je na njenom tijelu bilo modrica i drugih znakova premlaćivanja nakon što je privedena.

Grupe za ljudska prava navele su da je više od 200 ljudi ubijeno u gušenju širom zemlje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iranska agencija za ljudska prava (HRANA) saopštila je da su od 17. septembra do petka poginule 233 osobe, uključujući 32 maloljetnika.

Prethodno je organizacija Iran Human Rights, sa sjedištem u Oslu, procijenila da je ubijena 201 osoba.

Demonstranti su danas pozvali na demonstracije u sjeverozapadnom gradu Ardabilu zbog smrti Asre Panahi, tinejdžerke iz Azeri etničke manjine za koju aktivisti kažu da su je snage bezbjednosti pretukle na smrt.

Zvaničnici su demantovali izvještaj, a novinske agencije bliske Revolucionarnoj gardi citirale su njenog ujaka da je srednjoškolka umrla od srčanog problema.

U svom najstrožem upozorenju demonstrantima do sada, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, čiji su pad tražili mnogi demonstranti, rekao je u petak da se niko ne usuđuje da pomisli da može da iskorijeni Islamsku Republiku.

Državna televizija je izvijestila da je ubijeno najmanje 26 pripadnika snaga bezbjednosti.

Teheranski komandant snaga milicije koje su raspoređene protiv demonstranata rekao je da su ubijena njihova tri pripadnika, a 850 povrijeđeno.

Iranski ministar spoljnih poslova razgovarao je u petak sa visokim diplomatom Evropske unije Žozepom Boreljom, koji je pozvao Teheran da zaustavi represiju nad demonstrantima.

U telefonskom razgovoru, Hosein Amirabdolahjan je rekao Borelju da Iran dozvoljava mirne proteste i da njegova vlada uživa podršku naroda, javili su državni mediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 21:20