/ FOTO YOUTUBE
19/04/2022 u 20:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нове консултације Бајдена о развоју догађаја у Украјини

Циљ разговора био је „наставак подршке Украјини и напори да се осигура одговорност Русије у оквиру наше блиске координације

Предсједник Сједињених Држава Џозеф Бајден разговарао је са савезницима о најновијем развоју догађаја у Украјини, саопштено је из Бијеле куће, након што је Москва покренула велику офанзиву на истоку Украјине.

- Циљ разговора био је „наставак подршке Украјини и напори да се осигура одговорност Русије у оквиру наше блиске координације- наводи се у саопштењу, преноси Глас Америке.

Русија је освојила први град на истоку Украјине, Кремину, у оквиру офанзиве чији циљ је да заузме регионе Луганск и Доњецк, пренси Н1.

Како је саопштено, Бајден је путем видео линка разговарао са канадским премијером Џастином Трудоом, предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, француским предсједником Емануелом Макроном, њемачким канцеларом Олафом Шолцом, генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, британским премијером Борисом Џонсоном, италијанским премијером Маријом Драгијем и са лидерима Пољске и Јапана.

У саопштењу италијанске владе после састанка наводи се да су се западни лидери сагласили да изврше већи притисак на Русију и повећају изолацију Москве, изразили су дубоку забринутост због продужених непријатељстава и поручили да је неопходно брзо примирје.

- Постојао је широки консензус о потреби да се појача притисак на Кремљ, између осталог и увођењем додатних санкција, и да се повећа изолација Москве- саопштено је у Риму, уз напомену да је поновљена ријешеност да се диверзифиикује набавка енергије да би се смањила зависност од Русије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 13:04