Омикрон се шири у Словенији / - РТРС
09/02/2022 u 12:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омикрон – стелт сој заразниjи jедан и по пут од оригиналне вариjанте

Како она даље обjашњава, ова вариjанта се први пут jавила у Азиjи, на Филипинима, краjем новембра 2021 године

О подвариjанти омикрон соjа се у суштини не зна много, али оно што се до сада зна jе да даjе клиничку слику какву даjе и омокрон соj. О омикрон стелт соjу за Н1 говори Тања Jовановић професорка Медицинског факултета у Београду.

- На Медицинском факултету ради се секвенцирање генома САРС-КоВ-2 корона вируса. У питању jе захтјевна молекуларна метода, али jе важна jер прати активност вируса и његову променљивост. Захваљуjући томе успели смо да дефинишемо све вариjанте вируса коjе су биле присутне у нашоj популациjи укључуjући и ову подвариjанту омикрон соjа, односно БА.2 познату и као стелт подвариjанта вируса - каже професорка.

Како она даље обjашњава, ова вариjанта се први пут jавила у Азиjи, на Филипинима, краjем новембра 2021 године. Затим се проширила на Европу, а пре дан, два jе регистрована и у Аустралиjи. Полако почиње да се шири, што jе потпуно разумљиво због тога што jе ова подвариjанта вируса повећала своjу инфективност, тако да се за jедан и по пут лакше преноси него оригиналан омикрон соj.

Професорка наводи да jе омикрон соj постао скоро доминантан у Данскоj коjа има велики проценат вакцинисаних.

- Оно што jе сигурно jе да подвариjанта стелт пробиjа вакцинални имунитет и природни имунитет и може да инфицира особе коjе су у предходном периоду или прележале инфекциjу или су вакцинисане - наводи професорка Jовановић.

Клиничка слика пациjената

- Оно што се из литературе зна, jер jе релативно кратак период у питању, jе да су клиничке манифестациjе исте као и код особа коjе су инфициране оригиналним омикрон соjем. Дакле ради се о синдрому прехладе, коjи траjе неколико дана, без неких великих последица. Код особа коjе су стариjе и код оних коjе имаjу хроничне болести, клиничка слика може да буде и тежа - каже професорка.

Она додаjе да поред инфекциjе горњих партиjа респираторног тракта, долази и до инфекциjе плућа и да то говоре и епидемиолошки подаци у земљи.

- Запажено jе да немамо велики броj хоспитализованих, али имамо велики броj особа коjе су на респиратору, као и велики броj леталних исхода у jедном дану - каже Jовановић и додаjе да оваj податак не би требало занемаривати, jер омикрон соj као и његова подвариjанта могу да даjу веома тешке клиничке слике.

Jовановић jе додала и то да jе и делта соj имао подвариjанте и то око 200, али нису биле интересантне као стелт, коjи jе занимљив управо због те повећане преносивости у односу на оригиналан соj.

- Оно што jе значаjно за нас вирусологе jе да jе дошло до промене у неким деловима кључних гена коjе могу да утичу на осетљивост диjагностичкиих тестова. Веома често се у последње време сусрећемо са тим да антигенски тестови могу да буду лажно негативни, па се онда присуство вируса доказуjе ПЦР тестом. Мутациjе у овоj подвариjанти су смањиле осетљивост антигенских тестова - каже професорка за Н1.

Како jе професорка и члан кризног штаба, на питање о пооштравању мера због инфективниjе подвариjанте, она одговара да су мјере стандардне - одржавање личне хигиjене, ношење маски у затвореном и у гужвама на отвореном, али и држање физичке дистанце.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:18