Protest mladih u Kini zbog loših uslova rada / - PRINTSCREEN/TIKTOK
23/04/2024 u 10:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest mladih u Kini zbog loših uslova rada: Obuci se najgore što možeš za posao

Novi trend kod kineske omladine - oblače svoju najružniju garderobu i sklapaju nespojivo...Radi se o "šaljivoj pobuni" protiv svega što ih muči - od loših šefova i loših uslova rada, do niske plate i dugog radnog vremena.

Uklapaju se donji djelovi pidžama, stare majice i „najdlakave papuče“ i kreće se – u kancelariju.

Već mjesecima kineski korisnici društvenih mreža objavljuju fotografije pod heštegovima kao što su #grossoutfitforvork #ugliclothesshouldbeforvork #ootd (odjeća dana) i pozivaju druge da objave svoju najgoru odjevnu kombinaciju, prenosi CNN.

Haštag „grossoutfitforvork“ privukao je više od 140 miliona pregleda i desetine hiljada komentara samo na kineskoj platformi Veibo.

Kendou S, jedna je od onih koja je učestvovala u akciji, a potom je na mrežama napisala da je šefica okrivila zbog „odvratne“ odjeće, iako se trudila da je ubijedi da je na posao tako došla pošto joj je bilo mnogo hladno.

U video snimku, lajkovanom 752.000 puta i podjeljenim više od 1,4 miliona puta, Kendou S pokazuje jednu od svojih odjevnih kombinacija – otkrivajući sloj za slojem neusklađenih odjevnih komada – lepršavi bijeli šešir, crvene rukavice, sivu pidžamu, kaput, roze prošivenu jaknu, džemper, haljinu od flisa, karirani donji dio pidžame, krznene papuče i čarape do koljena…

Jedan od mladića koji su učestvovali u akciji kaže da je došao na posao u prljavoj žuto-​​plavoj jakni.

- Šef mi je dao 50 juana (oko 7 dolara) da operem odjeću i bilo mi je zabranjeno da se više rukujem sa klijentima, dodaje.

Mladi ljudi u Kini suočeni su sa brojnim teškoćama na tržištu rada, a vlada je u januaru izvjestila da je stopa nezaposlenosti u decembru 2023. iznosila 14,9 odsto među mladima od 16 do 24 godine. Ta brojka u junu iznosila je 21,3 odsto.

U modi je izgužvana odjeća

Primjeri koji su postali viralni na društvenim mrežama su ekstremni, a poznavaoci prilika u Kini kažu da je ležerno oblačenje za posao uvijek bilo popularno u Kini i da će se trend nastaviti. To će, kako kaže, posebno biti slučaj na radnim mjestima gdje se dugo sjedi za računarom, kao i kod mlađe generacije koja je tokom pandemije navikla da radi na „daljinu“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:16