СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ / - ФОТО: ПРИНТСКРИН
30/01/2022 u 21:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стејт департмент: Позитиван сигнал из Москве, могућ нови сусрет Блинкена и Лаврова

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров поновио је у петак да Русија не жели рат са Украјином и позитивно говорио о предлогу добијеном од САД

Замјеница државног секретара САД Викторија Нуланд каже да Вашингтон примјећује знаке заинтересованости Русије за дијалог у вези са америчким одговором на предлоге о безбједносним гаранцијама у Европи.

Викторија Нуланд рекла је за Си-Би-Ес њуз да је један од сигнала заинтересованости Москве то што ће се "амерички државни секретар Ентони Блинкен и руски министар иностраних послова Сергеј Лавров вјероватно разговарати током предстојеће недеље".

"Жељели бисмо да ријешимо ова питања дипломатијом и контролом наоружања", рекла је Нуландова, али је упозорила да се не виде знаци смањења међународних тензија око Украјине и оптужила Русију да је "концентрисала још снага код украјинске границе откако су САД почеле да позивају на деескалацију".

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров поновио је у петак да Русија не жели рат са Украјином и позитивно говорио о предлогу добијеном од САД.

Лавров је рекао да су предлози САД били бољи од оних добијених од НАТО и истакао да га је срамота због оних који су писали одговор НАТО-а на предлоге Русије о гаранцијама за безбједност.

"Писани одговор САД је готово модел дипломатске пристојности", истакао је Лавров, који је прошле недеље у Женеви разговарао са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и поручио да Русија никада није била претња украјинском народу.

Лавров је оцијенио је да предлози које је Москва послала САД и НАТО нису презахтјевни, већ само одсликавају чињеницу да Москва жели да сарадња са њом буде искрена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:32