/ -ILON MASK
21/07/2022 u 09:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tesla rasprodala skoro sve bitkoine, Mask: Meni trebaju pare, a ne kriptovalute

Kripto tržište u veoma kratkom roku zapalo u ozbiljnu krizu, što je osjetio i najbogatiji čovjek na svijetu

Kripto zima izgleda je stigla i u „Teslu“, koja je bila jedna od onih kompanija koje su polagale velike nade u digitalne novčiće- bitkoine. 

Najpopularniji proizvođač električnih automobila je početkom prošle godine uložio 1,5 milijardu dolara u bitkoine, oslanjajući se na ono što Ilon Mask, vlasnik kompanije, naziva „dugoročni potencijal digitalnih valuta“.

Nešto više od godinu dana kasnije, kompanija je odlučila da proda 75 odsto bitkoina u svom vlasništvu za 936 miliona dolara u gotovini.

U sinoćnom razgovoru sa investitorima, Mask se osvrnuo na prodaju kriptovaluta i rekao da to ne treba shvatiti kao smrtnu presudu bitkoinu.

- Tesla je rasprodala bitkoine zbog sopstvenih finansijskih poteškoća s obzirom da smo teško pogođeni novim zaključavanjem zbog kovida u Kini. U suštini, Tesli je potreban novac, ali nismo prodali nijedan Dožkoin- dodao je on. 

Donedavno se činilo da kripto tržište doživljava pravi procvat. Broj kompanija koje plasiraju digitalne novčiće rastao je iz godine u godinu, nastajale su banke koje su nudile pozajmice i odlične kamatne stope na kripto depozite, a platforme za razmjenu kripto valuta su zapošljavale sve veći broj ljudi. Izgledalo je kao da se novoj industriji smiješi svijetla budućnost. Međutim, kripro tržište je u veoma kratkom roku zapalo u ozbiljnu krizu.

Vrijednost bitkoina i drugih kriptovaluta je drastično opala tokom maja i juna ove godine. Kompanije za kriptovalute su počele da otpuštaju zaposlene, a banke zamrzavaju isplate i sprečavaju gubitke, dovodeći u pitanje vitalnost čitavog sistema.

Nagli sunovrat, prema mišljenju analitičara, ilustruje nesigurnost strukture izgrađene oko ovih rizičnih i neregulisanih digitalnih sredstava. Ukupna vrijednost tržišta kripto valuta je od jeseni pala za 65 odsto, a analitičari predviđaju dalji pad.

U svom poslednjem izvještaju, "Tesla" kaže da vrijednost preostale „digitalne imovine“ u kompaniji iznosi 218 miliona dolara, što je značajna razlika u odnosu na prethodni period kada je to iznosila 1,2 milijarde dolara.

Odluka „Tesle“ ne čudi kada se uzmu u obzir okolnosti na tržištima, inflacija, rat u Ukrajini i utegnuti međunarodni odnosi. Analitičari smatraju da je ulaganje u kriptovalute u ovom trenutku izuzetno rizično, dok kripto entuzijasti govore da je ovakva dinamika sastavni dio funkcionisanja kripto tržišta i smatraju da je sada odlično vrijeme za kupovinu zbog niskih cijena.

Cijene bitkoina su i u prošlosti pokazivale sezonske uspone i padove. Obično tokom proleća vrijednost opada, dok oporavak počinje tokom ljeta. Međutim, kao i kod drugih ulaganja, a kamoli u nepredvidivom svijetu kriptovaluta, dosadašnje iskustvo nije garancija za buduće događaje.

Kada je riječ o proizvodnji električnih automobila u „Tesli“ — gdje se čini da se novi konkurenti pojavljuju svakog dana —kompanija izvještava da je u ovom kvartalu ostvarila profit od 2,26 milijardi dolara, što je smanjenje od oko 31 odsto u odnosu na prethodni kvartal, kada je zabilježila profit od 3,3 milijarde dolara.

„Tesla“ je u poslednjem kvartalu zaradila 16,9 milijardi dolara, što je takođe manje u odnosu na prvi kvartal, kada je kompanija prijavila zaradu od 18,7 milijardi dolara.

Što se tiče profitabilnosti, kompanija i dalje posluje bolje nego u drugom kvartalu 2021. godine. Ovo je prvi puni kvartal otkako je „Tesla“ podigla cijene svih svojih automobila za čak 10 odsto, a u junu je ponovo podigla cijene na odabranim modelima.

Kompanija je ranije ovog mjeseca saopštila da su isporuke električnih automobila usporile i da bilježe pad od oko 18 odsto.

„Tesla“ je proizvela oko 15 odsto manje automobila u ovom kvartalu u poređenju sa prethodnim. U svom izvještaju o zaradi, Tesla kaže da se suočava sa ograničenom proizvodnjom zbog gašenja fabrike u Šangaju, ali da kompanija povećava proizvodnju u novim pogonima u Berlinu i Ostinu u Teksasu.

Ostale poteškoće o kojima proizvođač automobila izvještava su povećane cijene, od sirovina do logistike, viši fiksni troškovi po automobilu zbog zatvaranja u Šangaju, i, naravno, gore pomenuti „krah bitkoina“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:32