/ - PHOTO BY PIXO MIXO ON UNSPLASH
11/05/2022 u 11:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За Гаспром нема препрека за транзит гаса преко Украјине

И Гаспром је, као “технички немогућу”, одбацио идеју о привременом пребацивању недоступних капацитета са станице “Сохрановка” на станицу “Суџа”

Руска страна сматра да нема никаквих препрека за обуставу транзита гаса преко Украјине, чиме су реаговали на најаву оператора гасног транспортног система Украјине, ГТСОУ да ће обуставити транзит готово трећине плина за Европу преко станице “Сохрановка”, јављају агенције преносе медији.

И Гаспром је, као “технички немогућу”, одбацио идеју о привременом пребацивању недоступних капацитета са станице “Сохрановка” на станицу “Суџа”, која се налази на територији која је под контролом украјинских снага.

Гаспром је у међувремену добио званично обавјештење од ГТСОУ-а да украјинска страна, “позивајући се на околности више силе”, престаје да прихвата гас за транзит преко станице “Сохрановка” од сриједе ујутро, да ће пријаве за превоз бити одбијене и да се плин неће примати.

ГТСОУ предлаже да се све количине гаса пренесу на станицу “Суџа”, изјавио је представник Гаспрома Сергеј Купријанов.

- Гаспром није добио никакву потврду о околностима више силе и не види никакве препреке за наставак рада у претходном режиму - рекао је Купријанов.

Према његовим ријечима, Гаспром у потпуности испуњава све своје обавезе према европским потрошачима, испоручује гас за транзит у складу са свим уговорима и уговором са оператером, а услуге транзита у потпуности су плаћене.

Компресорску станицу “Новопсков” у области Луганск на истоку Украјине руске снаге су заузеле убрзо након што су почеле агресију на Украјину. Кроз њу пролази готово трећина гаса који се испоручује из Русије у Европу, што је до 32,6 милиона кубних метара дневно, пренио је Ројтерс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:15