Jakov Milatović na samitu svjetskih lidera COP28 / COP28/NEVILLE HOPWOOD - NEVILLE HOPWOOD
13/12/2023 u 09:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Završen COP 28: Postignut dogovor o udaljavanju od fosilnih goriva, ali ne i o postepenom ukidanju

Od 1995. i prvog samita u Berlinu, sporazum iz UAE predstavlja prvi dogovor nacija o udaljavanju od nafte, gasa i uglja – proizvoda koji trenutno čine 80 odsto izvora svjetske energije

Na Samitu o klimi u organizaciji UN-a u Dubaiju (COP 28) 198 članica je nakon dvije nedjelje pregovora postiglo dogovor o novom sporazumu kojim se zemlje pozivaju da fosilna goriva zamijene obnovljivim izvorima energije, ali ne i da ih postepeno ukinu, što je bio zahtjev više od 100 država.

Od 1995. i prvog samita u Berlinu, sporazum iz UAE predstavlja prvi dogovor nacija o udaljavanju od nafte, gasa i uglja – proizvoda koji trenutno čine 80 odsto izvora svjetske energije.

Diplomate iz skoro 200 zemalja pregovarale su prethodne dvije nedjelje na Samitu o klimi u organizaciji Ujedinjenih nacija po 28. put (COP 28) u Dubaiju, sa ciljem da dogovore ograničenje emitovanja štetnih gasova i planove kako će se svijet pripremiti i boriti sa klimatskim promjenama, ali prije svega, ideja je je bila da se napravi plan o bržem prelasku sa fosilnih goriva, čije sagorijevanje zagrijava planetu i ubija najmanje pet miliona ljudi godišnje, na alternativne (i obnovljive) izvore energije.

Prvi nacrt sporazuma nakon skoro 14 dana pregovora nije ispunio glavni cilj i nije pozivao na postepeno ukidanje svih fosilnih goriva, što je bio osnovni zahtjev više od 100 zemalja, prenosi RTS.

Definisano je samo da se zemlje moraju angažovati u „postupnom ukidanju neefikasnih subvencija za fosilna goriva što je prije moguće“.

Nakon zamjerki stručnih udruženja, civilnih grupa i samih zemalja učesnika samita, u okviru dodatnih 36 sati samita dogovoren je novi nacrt sporazuma o klimi kojim se po prvi put nacije ekskluzivno pozivaju da pređu sa fosilnih goriva na alternativne obnovljive izvore energije, a koji je nakon prihvatanja od strane 198 članica Samita „COP 28“ i odobren.

Međutim, ni najnoviji tekst ne sadrži eksplicitnu posvećenost postepenom i postupnom ukidanju fosilnih goriva.

Umjesto toga, sporazumom se države pozivaju da daju svoj doprinos u globalnim naporima za prelazak sa fosilnih goriva na alternativne izvore energije „na pravedan, uredan i pravičan način, i u skladu sa naukom, a kako bi se postigla nulta emisija štetnih gasova do 2050. godine“.

Šta je još predviđeno novim sporazumom

U novom sporazumu se navodi da su zemlje prepoznale „potrebu za dubokim, brzim i održivim smanjenjem emisija gasova staklene bašte u skladu sa politikama ograničavanja dugoročnog rasta globalne temperature do 1,5 stepeni Celzijusa“.

Nacije se takođe obavezuju i na trostruko uvećanje globalnog kapaciteta obnovljive energije do 2030. i uz ponovljenu formulaciju koja podrazumijeva postepenu zamjenu uglja kao energetskog izvora.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), a posebno Suadijska Arabija, protivile su se stavu pojedinih vlada koje su insistirale na preciznim i oštrim formulacijama u cilju okončanja upotrebe fosilnih goriva.

Norveški ministar za klimu i životnu sredinu Espen Bart Ejde istakao je da je novi sporazum pokazatelj da se svijet po prvi put ujedinio u jednom tekstu kojim se jasno dokazuje potreba da se pređe sa fosilnih goriva na alternativne izvore energije.

- Fosilna goriva su bila slon u sobi kome smo se konačno direktno obratili - rekao je Bart Ejde, a prenio je BBC.

Zamjenik direktora Svjetske fondacije za prirodu Stiven Kornelijus istakao je u izjavi za britanski Gardijan da je novi nacrt sporazuma „prijeko potrebno poboljšanje u odnosu na prethodnu verziju, ali da još uvijek ne poziva na potpuno ukidanje uglja, nafte i gasa“.

Od 1995. i prvog samita u Berlinu, sporazum iz Dubaija predstavlja prvi dogovor nacija o udaljavanju od nafte, gasa i uglja – proizvoda koji trenutno čine 80 odsto izvora svjetske energije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:08